Плевнелиев пренебрегна препоръка на ЕК при избора на ВСС

Плевнелиев пренебрегна препоръка на ЕК при избора на ВСС
Плевнелиев подмина препоръката на Европейската комисия (ЕК) при избора на нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от гилдията тази есен да се използва методът „един човек – един глас“. Снимка: „Новинар“
A A+ A++ A

И президентът Росен Плевнелиев подмина препоръката на Европейската комисия (ЕК) при избора на нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от гилдията тази есен да се използва методът „един човек – един глас“.

Според Плевнелиев това не е толкова важно, колкото да бъде осигурена възможност за прозрачно номиниране, предаде „Дневник“.

Така той подкрепи промените в закона за съдебната власт, които бяха гласувани от парламентарната правна комисия на второ четене в петък.

Официалната позиция на властта е, че подкрепя прекия избор, но поради „технически причини“ е невъзможно той да бъде въведен през тази година.

„За да бъде следващият Висш съдебен съвет (ВСС) по-добър и с висока степен на легитимност, не е толкова важно да има пряк избор на членовете му от професионалната квота. Много по-важно е да има прозрачна процедура на номинациите, да е ясно кой кого номинира, с какви мотиви, да се оповестят предварително всички характеристики на кандидатите и да има обществен дебат“, коментира Плевнелиев след клетвата на конституционния съдия Кети Маркова, която е негов избор в Конституционния съд (КС). Тя ще замести починалата Ванюшка Ангушева.

От изказването на държавния глава се разбира, че е по-добре, вместо в НДК да има 2500 съдии, които да гласуват пряко за спуснати в последния момент кандидатури за членове на ВСС, да има 500 делегати, но те да знаят и да познават достатъчно добре биографията на номинираните.

Прекият избор, нито в препоръките на ЕК, нито в предложението на най-голямата съдийска организация - Съюза на съдиите, не изключва изискването за прозрачност при номинирането.

„Ако вие имате 2500 души, които са затворени в НДК и решават кандидатури, които някой им е спуснал в последния момент, аз като президент ще имам много по-голям проблем, отколкото 500 души, които седнат отново в НДК и вземат съзнателно решение на базата на публични, прозрачни и оповестени много по-рано кандидатури. Като за тези кандидатури се знае какви са мотивите, кой ги е предложил, какви знакови дела са гледали, какво решения са вземали. За мен това е най-важното – пълна публичност и прозрачност на процеса на номиниране“, заяви Плевнелиев.

В миналия четвъртък говорителят на ЕК Марк Грей отново напомни (това се случва за пети път през последните два месеца), че според ЕК прекият избор е най-доброто решение, което ще гарантира започване на реформата в съдебната система.

„Нашият анализ е, че е желателно и възможно да се въведат преки избори на принципа един човек – един глас още за предстоящото подновяване на ВСС през есента на тази година. В това нашата позиция не се е променила и ние се надяваме, че българските власти ще възприемат този подход“, каза Грей.

Същия ден депутатите от парламентарната правна комисия гласуваха промените в ЗСВ, без дори да обсъдят съвета на ЕК.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева свика импровизиран брифинг за събралите се журналисти, за да коментира изявлението на Грей.

Ковачева изтъкна две причини да не може още от тази есен да има пряк избор, но няколко пъти повтори, че с промените, които се гледат сега, се полагат основите това да се случи през 2017 г. – за следващия ВСС.

„Няма време да се организира общо събрание, нито пък да се изгради софтуер за електронно гласуване. За него трябва да се обяви обществена поръчка, а това ще отнеме над шест месеца. Около една година трябвало да се изгради и тества един добър софтуер“, посочи Ковачева.

#Росен Плевнелиев #Плевнелиев #Президент на България #Висшия съдебен съвет #ВСС #членове #избор #Марк Грей #говорител на ЕК #Диана Ковачева #министър на правосъдието на България #правосъдие #реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"