Лукарски обсъди с немския си колега възможностите пред сътрудничеството между България и Северен Рейн-Вестфалия

Лукарски обсъди с немския си колега възможностите пред сътрудничеството между България и Северен Рейн-Вестфалия
Източник: Expert.bg
A A+ A++ A

 

Възможности за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество между България и федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия обсъди министърът на икономиката Божидар Лукарски с държавния секретар в Министерство на икономиката, енергетиката, промишлеността, средното съсловие и занаятчийството на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия (СРВ) д-р Гюнтер Хорзецки. Срещата между двамата е продължение на посещението на министър Лукарски в Северен Рейн-Вестфалия в началото на тази година, предаде БГНЕС.

„Северен Рейн-Вестфалия е най-големият външнотърговски и инвестиционен партньор на България и заема първо място като икономически партньор на нашата страна между 16-те федерални провинции“, подчерта министър Лукарски. Той допълни, че българската страна има сериозен интерес към активизиране и задълбочаване на контактите с федералната провинция във всички области от взаимен интерес.

Икономическият министър отбеляза, че съществува потенциал за запазването на тенденциите на ръст на двустранната търговия и разширяване на присъствието на български продукти на пазара на СРВ в перспективни сектори като електроника и електротехника, машиностроене, информационни технологии, ХВП, химическа промишленост, селско стопанство (екологично земеделие и животновъдство). Той увери немския си колега, че приоритет в работата на Министерство на икономиката е създаване на утвърждаването на България в Северен Рейн-Вестфалия като перспективна дестинация за инвестиции и бизнес, както и на надежден партньор със стабилна и прозрачна бизнес среда.

Сред обсъдените теми по време на срещата бяха възможности за сътрудничество в областта на автомобилната индустрия, междуфирменото коопериране с партньори от федералната провинция на база създаване на експортноориентирани клъстери, реализиране на съвместни инициативи, бизнес форуми и търговски мисии за представянето на конкретни сектори и региони с конкурентни предимства и потенциал за износ. Поставен беше акцент върху идеята за създаване на търговско представителство на България в Дюселдорф. Г-н Гюнтер Хорзецки смята, че това би допринесло за засилване на търговско-икономическите връзки между двете страни.

В заключение министър Лукарски заяви, че независимо от политическата обстановка в момента в България, в Министерство на икономиката работи един изключително амбициозен екип и изрази увереност, че ще има приемственост и постигнатия през последните две години напредък в икономическите отношения между България и Германия няма да се забави.

По предварителни данни на БНБ, за периода 1996 - 2015 г. нетните преки чуждестранни инвестиции /ПЧИ/ от Германия възлизат на 2.6 млрд.евро (5.7% от общите ПЧИ за периода, възлизащи на над 45.3 млрд.евро), с което страната се нарежда на 4-то място сред 204 страни по размер на ПЧИ в България. Преди нея са Нидерландия /7.9 млрд.евро/, Австрия /6.04 млрд.евро/ и Гърция /3.6 млрд.евро/.

През 2015 г. ПЧИ от Германия отчитат значителен ръст като достигат 175.6 млн.евро /при отчетен отрицателен поток на преките инвестиции през 2014 г./.

За периода януари – септември 2016 г. ПЧИ от Германия възлизат на 187.8 млн.евро. /14.8% от общия размер за периода/, с което страната се нарежда на 2-ро място по размер на ПЧИ след Холандия. 

#Божидар Лукарски #БНБ #ПЧИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"