Йончев: Подкрепяме ново правителство, но то е възможно само ако има политическа воля за това

Йончев: Подкрепяме ново правителство, но то е възможно само ако има политическа воля за това
Източник: Vesti.bg
A A+ A++ A

Това народно събрание има шанс да излъчи ново правителство само ако има политическа воля за това. Ние такава не виждаме в момента, при което остава единствената възможност за някакъв тип експертно или програмно управление, което да преведе страната в периода между двама президенти. Това каза Румен Йончев от "Български демократичен център – Народен съюз“ пред журналисти след края на консултациите при президента Росен Плевнелиев, предаде Фокус.

„Ние бихме подкрепили такова правителство и това заявихме и пред господин президента, но отново то е възможно, когато има волята на всички политически сили в Народното събрание“, заяви той. „Считаме идеята за свикване на КСНС за особено подходяща и там да се обсъди този въпрос, и там да бъде взето крайното решение – или дата за избори, или правителство в някакъв експертен формат, което да преведе страната през този период“, коментира Йончев.

„Най-малкото, което трябва да гарантира едно такова правителство е прехода между двама президенти и подготовката на българското председателство на ЕС, което хич не е за подценяване“, добави Йончев. Той подчерта, че от представителите на „Народен съюз“ не смятат, че в кабинета трябва да има представители политици, а по скоро трябва да е кабинет, който да носи определена експертност и да върши определени задачи, които са му поставени в рамките на година или нещо от този порядък.

На въпрос дали, ако ПФ излъчи експертно правителство БДЦ биха ги подкрепили Йончев заяви: „Ние бихме подкрепили правителство, родено именно по този начин от Народното събрание“. По думите му е логично третият мандат да бъде даден на ПФ. Относно това какъв трябва да бъде премиерът в това правителство Йончев заяви, че неминуемо той трябва да бъде експерт. „Трябва да бъде еднакво отдалечен от всички, за да може да овладее ситуацията и а преведе страната“, подчерта отново той. По думите му БДЦ-Народен съюз няма да настояват да има свои предложения за експерти в състава на това правителство. Той заяви, че не иска да предопределя дата за предсрочни избори.

Председателят на БДЦ Росен Петров коментира, че по всичко личи, че се отива към парламентарни предсрочни избори. "Това ще ни се случи", заяви той. Д-р Красимира Ковачка, съпредседател на БДЦ коментира проведения референдум. „Желанието на хората не трябва да останат на страна без позицията на народните представители“, каза тя. „Ние от БДЦ още преди месец казахме, че трябва да започнат консултации с независими експерти, конституционалисти и всички политически сили, които трябва да седнат на една маса и да се каже „за“ и против“, каза Ковачка.

Тя заяви, че грешка на всички политически партии е било, че тези дебати не са направени преди провеждането на референдума. „Тази позиция за програмния кабинет, която ние от БДЦ подкрепяме категорично е във връзка с това да се чуят и хората, и да имат достатъчно разяснения за това, което се случва. Има ли такава система и какво ще се случи, ако по този начин се проведе следващият вот“, добави тя. 

#Румен Йончев #БДЦ #Красимира Ковачка #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници