Росен Плевнелиев проведе консултации с Парламентарната група БДЦ - Народен съюз

Росен Плевнелиев проведе консултации с Парламентарната група БДЦ - Народен съюз
Източник: Канал 3
A A+ A++ A

Държавният глава Росен Плевнелиев проведе консултации с Парламентарната група на Български демократичен център (БДЦ) - Народен съюз в рамките на конституционната процедура след гласуваната оставка на правителството на министър-председателя Бойко Борисов. На „Дондуков“ 2 президентът се срещна с народните представители Красимира Ковачка, Румен Йончев, Светлин Танчев и Росен Петров. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава, предаде Фокус.

На срещата бяха обсъдени възможността да бъде съставено правителство в рамките на действащото Народно събрание, възможните дати за предсрочни парламентарни избори, както и ключовите приоритети за 43-ото Народно събрание. Държавният глава изрази готовност да подкрепи всяка възможност за постигане на съгласие измежду политическите сили в настоящия парламент за съставяне на нов кабинет. 

Президентът даде положителна оценка на дейността на 43-ото Народно събрание в ключови сфери като сектор „Сигурност“, енергетика и дуално образование и отбеляза, че важните задачи в дневния му ред не са изчерпани. Такива според държавния глава са приемането на републиканския бюджет за 2017-а година и даването на ясен сигнал на гражданите, че гласът им на проведения успоредно с президентските избори национален референдум ще бъде чут. В рамките на разговора президентът Росен Плевнелиев призова промени в изборното законодателство да се предприемат само след добре обмислени и неприбързани действия, както и за широк обществен дебат и запазване на институционалния баланс в държавата.

Народните представители от парламентарната група на БДЦ-Народен съюз от своя страна също призоваха да не се позволява настоящата политическа криза да прераства в парламентарна. Заедно с държавния глава те се съгласиха, че основен приоритет в работата на настоящото Народно събрание следва да бъде и подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. 

В утрешния ден предстои президентът Росен Плевнелиев да продължи конституционната процедура чрез консултации с парламентарните групи на ПП „АБВ“ и ПП „Атака“. 

#Росен Плевнелиев #БДЦ #Дондуков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници