Дянков: Няма да извадят нестинарите от ЮНЕСКО

Дянков: Няма да извадят нестинарите от ЮНЕСКО
Около 4000 души от страната пристигнаха за нестинарските игри. Екип на ЮНЕСКО от Япония засне на видео целия ритуал. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 

Министърът на финансите Симеон Дянков определи информациите, че нестинарството може да бъде извадено от списъка на нематериалнто културно наследство на ЮНЕСКО като спекулации.

„Няма никаква опасност нестинарството да излезе от списъка на ЮНЕСКО,“ заяви Дянков в с. Българи, община Царево, съобщиха от пресцентъра на общината.

Преди две седмици Ружа Нейкова от института по етнология на БАН предупреди за подобен вариант, защото имало слухове, че традицията вече не е автентична и се поругавала с алкохол, припомня в. „Стандарт“.

Дянков присъства на нестинарските игри в странджанското село заедно с кмета на община Царево Георги Лапчев. Той изгледа ритуала върху огнената жар, посветен на светците Константин и Елена и дори се включи в нестинарското хоро в края на вечерта.

Една жена и три момчета влязоха с иконите в огъня. Местните стриктно спазват времето за езическия ритуал и всяка година го правят точно на деня, по стар стил.

В празника се включи и Ути Бъчваров, които приготви за гостите 1000 порции Странджански кебап на най-големия тиган в България.

Около 4000 души от страната пристигнаха за нестинарските игри. Екип на ЮНЕСКО от Япония засне на видео целия ритуал.





#Симеон Дянков #министър на финансите на България #нестинари #нестинарство #ЮНЕСКО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »