Западно оръжие е изполвано от терористите при нападения в Близкия изток

Западно оръжие е изполвано от терористите при нападения в Близкия изток
Източник: News.bg
A A+ A++ A

 

Западното оръжие, доставяно на т.нар. умерена опозиция в Сирия, попада в ръцете на бойците от иракското крило на терористите от „Ислямска държава”, съобщи телевизия Би Би Си като се позова на британската изследователска група Conflict Armament Research, предаде БГНЕС.

„Досега международната общност беше сляпа и не забелязваше факта, че оръжието се пренасочва в обхванатите от конфликти региони”, заяви представителят на CAR Джеймс Бивън. Членовете на групата работят в неотдавна освободените от ИД райони и събират снимки и видеоматериали, пояснява телевизионният канал.

Заедно със своя екип Бивън е бил наскоро в освободения иракски град Каракош, близо до Мосул. При огледа на една от жилищните сгради са открити сандъци за боеприпаси. По серийните номера и номерата на партидите те са успели да установят произхода на оръжието. Журналистите разказват, че съществена част от откритите от тях въоръжения са получени легално от правителствата на САЩ и Саудитска Арабия от заводи в Източна Европа.

Предполага се, че след покупката боеприпасите се изпращат през Турция в зоната на конфликта, където трябва да ги получат „опозиционните групировки”, които са подкрепяни от Вашингтон и Рияд. Но пратките така и не достигат до целта, твърди Бивън: по загадъчен начин боеприпасите се оказват в ръцете на терористите. Особено внимание обръщат изследователите на скоростта, с която оръжието попада в ръцете на ИД – понякога едва два месеца след като то е произведено в оръжейните заводи.

В своето разследване авторите говорят,че църквата в град Каракош, осквернена от бойците на ИД, е използвана за склад и фабрика за оръжие. На пода са се търкаляли детайли за изготвянето на ракетни снаряди, до тях химикали и написана на ръка инструкция за изработване на експлозиви.

През септември немският журналист Юрген Тоденхофер, който е автор на скандалното интервю с главатаря на терористичната организация „Джабхат Хатах аш Шам” („Джабхат ан Нусра”) обвини САЩ, че снабдява с оръжие и подкрепя радикалните ислямисти. „Абсолютно ясно е, че американците са в течение, че в крайна сметка тяхната военна помощ попада при терористите”, разказа Тоденхофер в интервю за RT.

По-късно руският външен министър Сергей Лавров отбеляза възможните взаимни връзки на САЩ с терористичните групировки, припомня ТАСС. В интервю за Би Би Си (BBC World) той допусна, че Вашингтон има намерение да използва терористите в рамките на плана за сваляне на президента на Сирия Башар Асад.

На свой ред Държавният департамент на САЩ, Пентагонът и други ведомства са правили многократно опровержения, заявявайки, че никога не са оказвали помощ на терористите.

#ислямска държава #Джабхат ан Нусра #Сергей Лавров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"