"Фейсбук" наложи цензура на новинарските ленти в Китай

"Фейсбук" наложи цензура на новинарските ленти в Китай
Източник: btvnovinite.bg
A A+ A++ A

 

Социалната мрежа „Фейсбук” (Facebook) е разработила софтуер, който дава възможност да бъдат цензурирани новинарските ленти в личните страници на хората в различни страни. Това пише във вторник в електронната версия на американския вестник „Ню Йорк таймс”, предаде БГНЕС.

Според източници на вестника, които работят в компанията, посоченият софтуер е секретен. Той е създаден специално за използване в Китай, за да спомогне за популяризиране на социалната мрежа в тази страна. Няма окончателни планове за използването му засега.

Както отбелязва изданието, управата на „Фейсбук” няма намерение самостоятелно да контролира това, какви новини, съобщения или теми ще бъдат изключвани от личните страници в мрежата. В този случай тези права най-вероятно биха могли да бъдат предадени на китайска компания, която е партньор на „Фейсбук”

Изданието оценява създаването на този софтуер като свидетелство, че „Фейсбук” е готова да се откаже от своите принципи, сред които стремежът да се създаде „по-открит свят” и „установяване на връзка между хората”. В статията се отбелязва, че през последните години представители на „Фейсбук”, включително основателят Зукърбърг, са предприели активни усилия, за да завоюват твърде привлекателния китайски пазар и са посещавали няколко пъти страната и са се срещали с отговорни държавни служители.

"Фейсбук" е една от водещите социални мрежи в света. Тя е основана на 4 февруари 2004 от Зукърбърг и трима негови съкурсници по време на обучението им в Харвард. Сега Зукърбърг е начело на компанията. Ежемесечната аудитория на социалната мрежа е 1,74 милиарда. 

#Facebook #Китай #Зукърбърг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »