Лукарски: РБ няма как да състави правителство без подкрепата на ГЕРБ

Лукарски: РБ няма как да състави правителство без подкрепата на ГЕРБ
Източник: Банкеръ
A A+ A++ A

Няма как да има решение за сформиране на правителство, без да има съответната подкрепа от ГЕРБ. Ако президентът реши да връчи мандат на РБ, тогава ще мислим и ще разсъждаваме, но това не може да стане без колегите от ГЕРБ в рамките на този парламент, каза Божидар Лукарски след консултациите на РБ с президента Плевнелиев. Найден Зеленогорски категорично заяви, че РБ няма да даде министри за служебен кабинет, предаде БНТ.

Близо час продължи срещата между лидерите на РБ и президента. Лидерът на ДСБ Радан Кънев дойде в президентството, но не присъства на самата среща. В залата бяха министърът на икономиката Божидар Лукарски, вицепремиерът и министър на образованието в оставка Меглена Кунева, бившият образователен министър Тодор Танев, Найден Зеленогорски, Корман Исмаилов, Борислав Великов.

На въпрос дали ще има правителство в рамките на този парламент министърът на икономиката Лукарски заяви, че това не зависи само и единствено от Реформаторския блок. "Няма как да има такова решение, бе да има съответната подкрепа от ГЕРБ. Такава в момента няма, така че - понеже сигурно ще попитате и за мандат - не сме го обсъждали конкретно, ако президентът реши да връчи мандат на РБ, тогава ще мислим и ще разсъждаваме, но това не може да стане без колегите от ГЕРБ в рамките на този парламент. Както вече казах - няма от тяхна страна такова виждане. Ако утре от ГЕРБ ни кажат - склонни сме да ви подкрепим - сядаме и мислим с колегите от ГЕРБ".

За възможни разговори с ГЕРБ, Найден Зеленогорски допълни, че това е твърде нереалистично и за сега няма да отговарят на хипотетични въпроси. Зеленогорски беше категоричен, че РБ няма да дадат министри за служебен кабинет. За срещата с президента Зеленогорски каза още, че мандата на Плевнелиев е оценен като успешен. "Искрено съжаляваме, че той няма да бъде втори мандат президент. Доволни сме от това, че той оценява нашите огромни усилия на РБ, за да има такава стабилност в България, както и усилията на нашите министри за стартиране на редица реформи. Обещахме, че ще направим всичко възможно в рамките на парламента да се гласува бюджета на второ четене, защото не може да оставим държавата 7-8 месеца без бюджет. Тогава и един инвеститор няма да стъпи в тази държава. Ясно казахме и той се съгласи с нас, че антикорупционният закон трябва да мине на всяка цена на второ четене и за нас това е изключително важно, заедно с антитерористичния закон, и разбира се отговорите на въпросите за референдума."

По време на срещата Плевнелиев припомни, че депутатите трябва да отговорят на въпросите на референдума до три месеца от момента на референдума, а след това, времето в което трябва отговорите на въпросите да бъдат претворени на законопроект, съгласно Конституцията и законите, е от порядъка на две години. По думите на Зеленогорски имало идея да се пишат закони "на коляно", а неговият опит сочи, че това не е успешно. В тази връзка той уточни, че за да има промяна в Изборния кодекс, трябва да има много голяма обществена дискусия по този въпрос.

"Необходимо е повече време, за да може всички да осъзнаят какви са предимствата и какви са опасностите при въвеждане на една чисто мажоритарна система или при въвеждане на нулево или един лев финансиране на партиите. Това означава, че партиите ще се финансират в голямата си част от сенчести източници. Това ще бъде десетки- стотици пъти по-скъпо за държавата."

#РБ #ГЕРБ #Найден Зеленогорски #ДСБ #Радан Кънев #Божидар Лукарски #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »