Арнаудова: 186 финансови мулета са идентифицирани при международна операция

Арнаудова: 186 финансови мулета са идентифицирани при международна операция
Източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

 

От 14 до 18 ноември ГДБОП и в частност сектор “Киберпрестъпност” участва в международна операция срещу финансовите мулета на територията на ЕС. Операцията е част от работата на Европол. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде БГНЕС.

Информационната кампания е подкрепена от Асоциация на банките и 17 от 27 банки са подкрепили кампанията. Организатори са Европейският център за борба с киберпрестъпността към Европол. Операцията е проведена в 16 държави от ЕС. В рамките на операцията са идентифицирани 186 финансови мулета, каза Арнаудова.

Прокуратурата полага усилие за противодействие на този вид престъпност. Има специални текстове от Наказателния кодекс, по които се подвеждат под наказателна отговорност виновните лица - основно това са компютърна програма и пране на пари, защото в повечето случаи се извършва първо компютърна измама, а след това парите се изпират през т.нар. “финансови мулета”.

Тези лица получават по сметките си различни суми и ги превеждат по банкови сметки на други лица. Проблемът в този вид престъпление е, че обикновено мулетата се намират дори в различни държави и с оглед на различните специфики на националните законодателства се забавя процесът на установяване на дейността на финансовите мулета.

Напоследък не само физически лица са жертва на такива престъпни действия, но и фирми, търговски дружества, чиито системи за сигурност не са добре защитени, което позволява на компютърни специалисти с недобри намерения да генерират парични средства. 

#Румяна Арнаудова #киберпрестъпност #ГДБОП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници