МВнР на Русия: Близо 3 200 руски граждани воюват на страната на ИД в Сирия и Ирак

МВнР на Русия: Близо 3 200 руски граждани воюват на страната на ИД в Сирия и Ирак
Източник: Без лого
A A+ A++ A

Руското министерство на външните работи обяви, че повече от 3 200 руски граждани воюват на страната на групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. При завръщането си създават нелегални терористични формирования в Северен Кавказ, предаде БНР.

Директорът на департамента по новите предизвикателства и заплахи към руското външнополитическо ведомство Иля Рогачов съобщи стряскащата цифра от 3200 руски граждани, които са отишли в Сирия и Ирак и воюват на страната на терористичните групировки в Близкия изток. Той сподели, че по оценка на властите в Москва, основната заплаха за Русия идва от преминалите школата на обучение в реални условия в двете близкоизточни държави руснаци, участвали на страната на радикалните групировки там.

След завръщането си предимно в Северен Кавказ бившите бойци се присъединяват към действащите в този регион нелегални криминални и бандитски формирования, като ги вербуват и така те се превръщат в скрити групи за извършване на терористични актове, каза руският дипломат.

Освен това руските власти са обезпокоени от разгърнатите действия на емисарите на ИДИЛ и идеологическата експанзия в интернет и информационното пространство. Според руските специални служби социалните мрежи са се превърнали в основен канал за вербуване на потенциални терористи - предимно млади хора, които понякога не могат да се справят с отсяването на пропагандната дейност на такива емисари и попадат под влиянието на тези псевдоидеологии. Рогачов ги определи като мини със забавено действие.  

Новината беше коментирана и от председателя на Комитета по отбраната към горната камара на руския парламент Виктор Озеров, които потвърди опасенията на властите и заяви, че завръщащите се от Сирия и Ирак могат да се превърнат в сериозна заплаха за сигурността. Според него трябва да бъде създадена международна информационна база, така че всички страни да имат достъп до този рисков контингент.

#ислямска държава #руски граждани #Сирия #Ирак #Виктор Озеров #ИДИЛ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"