Иванов: Няма забавяне в подготовката на българското председателство на ЕС

Иванов: Няма забавяне в подготовката на българското председателство на ЕС
Източник: bnr.bg
A A+ A++ A

 

Няма забавяне в подготовката на българското председателство на Европейския съюз, което трябва да започне през януари 2018 г. Това заяви Любомир Иванов, директор на Център за подготовка на българското председателство на ЕС, предаде БГНЕС.

На въпрос какви ще са основните теми и приоритети на българското председателство, Любомир Иванов коментира, че трудно може да се направи прецизна прогноза. Като пример той даде проблема с бежанската вълна, където нещата, според него, вървели на приливи и отливи.

„В момента има известно смекчаване на проблемите и на наплива. Никой не може да каже, обаче, дали няма да има ново усложняване на ситуацията. Най-важното е да продължи работата, а това вече върви в рамките на ЕС по укрепване на силите, които се занимават с охраната на границите”, каза Любомир Иванов.

За Турция и проблематиката, която покрива и трябва да бъде обхваната, за да се постигне сериозен напредък в евентуалното й бъдещо присъединяване към ЕС, не мисля, че има съществена разлика между позицията на България и ЕС като цяло, коментира той. Може би, това, което дава известен нюанс е, че ние като съседна държава стриктно следим и се стремим да постигнем развитието на Турция на базата на възприемане на европейските ценности, защото без тези основни критерии не може да се реализира членство в ЕС, подчерта Любомир Иванов.

И продължи: знаете, че там процесите са доста сложни, не искам да изброявам въпросите, които са на дневен ред и не са нови. Аз мисля, че особено след сътресенията, които се получиха в Турция през последните години, вниманието на целия ЕС към тази страна и към начина, по който би постигнала необходимия напредък по пътя към ЕС, е засилено в достатъчна степен, посочи той. Така че всички следват и се стремят да се постигне необходимия напредък, но какво и как ще стане, е сложен въпрос, отбеляза Иванов.

И се върна към въпроса за приоритетите на България по време на председателството й на ЕС , като напомни, че такива са обсъждани още през миналата година - селско стопанство, енергетика, стандарт на живот и развитие на икономиката.

Но как , все пак, ще се отрази политическата ситуация у нас върху стратегията на нашето председателство и дали няма да се получи така, че повечето събития да се проведат в Брюксел? „Не смятам, че има някакво основание за прехвърляне на повечето събития в Брюксел. Не виждам нещо, което да очертава затруднение и да се намали броя на събитията в България. Относно ситуации, които възникват в много страни-членки, като провеждане на избори по време на председателство, нито имаме трудност в получаването на информация как се справят те, нито виждам някаква тежест дори и финансова, които да ни пречат, категоричен бе Любомир Иванов.

И увери, че икономиката ни е в достатъчно добра форма, бюджетът е стабилен и се очертава да бъде приет. “Единственото, което донякъде ще промени графика, е известно отлагане на формирането на нов кабинет след евентуални избори, защото подготовката и обучението включва и министри и началници на кабинети, които ще бъдат обучени, когато вече се очертае този екип. Няма смисъл да се прави обучение на служебен кабинет, щом се очертават избори“, коментира той.

Любомир Иванов подчерта също, че нашето председателство има достатъчно стабилна основа, инструментариум, планове - „всичко върви доста отговорно, без забавяния“, е оценката му. Според него, който и да е нашият еврокомисар, който предстои да бъде избран, негово задължение е да действа в интерес на целия ЕС. “От тази гледна точка всеки еврокомисар ще ни бъде полезен, когато към края на 2017 г. ,със съдействието на структурите на комисията, се наложи да получим помощ и допълнително специализирано обучение по отделните направления”, заключи той. 

#Любомир Иванов #ЕС #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"