Земетресенията отдръпнаха купувачите от имоти по високите етажи

Земетресенията отдръпнаха купувачите от имоти по високите етажи
Земетресението на 22 май изплаши силно обитателите на високия блок 231 в столичния квартал „Борово“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Земетресенията и голямото количество дъждове през май преобърнаха изискванията на купувачите по отношение на избора на етаж на желаното жилище, показва проучване на водеща агенция за недвижимите имоти.

Ако допреди месец по-предпочитани бяха средните и високите етажи, то в момента купувачите се обръщат към по-безопасния при трусове и по-защитения от течове първи етаж, предава БГНЕС.

След земните трусове 74% от хората предпочитат жилище между втория и шестия етаж. Преди трусовете тези проценти са били 63.

На първия етаж жилище търсят вече 11%, за разлика от преди трусовете, когато процентите са били 5.

Заради активното строителство през последните години високият етаж бе единствената възможност за купувачите да имат хубава гледка. На последния етаж се намираха и някои по-атрактивни имоти – мезонети, жилища с големи тераси, и т.н.

По тези причини те бяха сред най-предпочитаните от купувачите, но тенденцията се обърна значително през последния месец, коментират от агенцията.

Несигурността при трусове на високите етажи, както и уязвимостта им при обилни и продължителни дъждове, които причиняват течове и влага, накара много хора да променят първоначалните си планове.

„Трусовете тепърва ще имат своето отражение върху жилищния пазар“, коментират още от агенцията за недвижими имоти.

Много хора напуснаха домовете си по време на земетресението, но останаха в колите си, защото нямаха друга алтернатива. Това вероятно ще увеличи стремежа на част жителите на по-големите градове да се сдобият с по-скромни, но ниски постройки в провинцията.

Тенденцията на растящ брой запитвания за селски къщи е факт през цялата последна година.

Основният мотив досега беше да имат спокойно място за пълноценна почивка през уикенда. След събитията обаче ниските къщи могат да намерят и друго приложение.

Според експертите, макар селските къщи да не са по-безопасни от жилищните блокове, те представляват алтернатива за временно пребиваване в случай на бедствие.

По данни на агенцията селските къщи не са единственият двигател на пазара в провинцията. Миграцията от селата към градовете, особено от страна на млади хора, търсещи по-добро препитание, е причина в големите и малките градове в страната да се сключват сделки.

Динамиката на сделките в градовете е нараснала с около 25% през последната година, като около 2/3 от купувачите са млади хора под 40 години.

Според агенцията се търсят по-скоро маломерни жилища, основните купувачи на които са млади семейства с деца, а продавачите им – затруднени финансово хора.

Ако профилът на средностатистическия купувач е на млад човек, то продавачите са в значително по-зряла възраст.

Тези хора са около 40-50-годишни и са срещнали финансови затруднения, които са ги накарали да потърсят средства от продажбата на ненужно или пък твърде голямо жилище.

Много от тях са прибягнали до тази стъпка, за да подпомогнат децата си, които учат в друг, по-голям град, допълват от агенцията.

Ценовите нива в страната са силно зависими от големината и цялостното състояние и икономическа активност в съответния град.

Отстъпките играят по-сериозна роля, отколкото в София. Колкото по-малък е градът, толкова по-голяма е разликата между първоначално оферирана цена и реална стойност на сделката.

Докато в по-големите градове като Сливен, Ямбол, Стара Загора продавачите правят компромис с около 3000 евро, то в по-малките населени места като Елена, Балчик и Сандански средният размер на отстъпките е около 5000 евро, отчитат от компанията.

Същевременно банковото кредитиране не е така силно разпространено в провинцията, както в столицата.

По-голямата част от купувачите разполагат с пари кеш, независимо дали са спестени или придобити от продажба на друг имот например.

От агенцията очакват ръст в броя на сделките там поради активните гръцки купувачи в района, които изтеглят парите си от гръцките банки и инвестират в жилищни, ваканционни и бизнес имоти.

Последното се отнася главно за гръцките бизнесмени, които преместват бизнеса си в България. Интересна е и тенденцията в Ямбол, където пазарът на наеми се стимулира от множеството отдадени апартаменти на корейски фирми, които участват в проектите за соларни съоръжения край града.

#земетресение #недвижими имоти #жилища #мезонет #тераса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »