Кети Маркова положи клетва като конституционен съдия, избран от президента

Кети Маркова положи клетва като конституционен съдия, избран от президента
Кети Маркова е магистрат с 25-годишен стаж като съдия, преминал последователно през всички съдебни инстанции. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кети Маркова положи клетва като съдия в Конституционния съд от квотата на държавния глава.

На полагането на клетвата присъства президентът Росен Плевнелиев, който номинира Кети Маркова за конституционен съдия на 10 май и подписа указ за назначаването й на 23 май, предаде „Фокус“.

Конституционният съд се състои от 12 съдии. Една трета от тях се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента и една трета се избират от Общо събрание на съдиите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Така определените съдии избират помежду си председател на съда с тригодишен мандат (в момента председател е Евгений Танчев от квотата на президента). Той може да бъде преизбиран.

Държавният глава пожела на новия конституционен съдия да спи спокойно с това, което прави.

Кети Маркова, която беше съдия в наказателна колегия във Върховния касационен съд, ще заеме мястото на починалата през април съдия Ванюшка Ангушева, която беше назначена от квотата на президента през 2009 г.

Това означава, че Кети Маркова ще бъде в Конституционния съд малко повече от шест години.

Мандатът на конституционните съдии не е ограничен с възрастова граница и e 9-годишен. Те не могат да бъдат избирани повторно.

За членове на Конституционния съд се избират/назначават български граждани, които нямат друго гражданство и отговарят на условията по чл. 147, ал. З от конституцията – да са юристи с високи професионални и нравствени качества, с най-малко петнадесетгодишен юридически стаж.

Съставът на съда се обновява през три години от всяка квота. През първия мандат, след изтичане на третата и след това на шестата година, съставът се обновява чрез жребий.

При всяко обновяване съда напускат 4 съдии и постъпват също толкова новоизбрани и новоназначени.

Кети Маркова е магистрат с 25-годишен стаж като съдия, преминал последователно през всички съдебни инстанции.

През тези години е разглеждала и се е произнасяла по множество дела с висок обществен интерес, резултатът от които е публичен, отбелязват от пресцентъра на президентството.

Израз на професионалното признание на съдия Кети Маркова е Почетният знак на Съюза на юристите в България за професионални постижения и активна съюзна дейност през 2012 г.

Кети Маркова е определена и за съдия със съществен принос в правоприлагането в областта на интелектуалната собственост през 2008 г.

Маркова завършва право през 1986 г. в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и специализира в Брюксел, Белгия, и Хага, Холандия.

#Конституционен съд #квота #Росен Плевнелиев #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »