Стоилов: Молете се да има по-малко сняг в Русе, защото струва скъпо

Стоилов: Молете се да има по-малко сняг в Русе, защото струва скъпо
Източник: DUNAVMOST.bg
A A+ A++ A

 

Община Русе е готова за зимата, но се молете да има по-малко сняг, защото струва скъпо, заяви по време на щаба за зимната подготовка кметът на Русе Пламен Стоилов. Въпреки че администрацията е заделила необходимите средства за почистване и за препарати, все още има невъзстановени извънредни разходи от страна на Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, предаде БГНЕС.

Общо за областта става дума за 80 000 лв., които, въпреки обещанията на финансовия министър в оставка Владислав Горанов за възстановяването им, така и не са платени. Документите са подадени през февруари, но до момента отговор няма и извънредните пари си остават за сметка на общините.

От доклада на ресорния зам.-кмет Наталия Кръстева стана ясно, че техниката е проверена и е в готовност, а кметствата в селата Сандрово и Ястребово са поставили снегозащитни прегради покрай пътя. Кризисният център в село Бъзън е зареден и при извънредни условия може да посрещне 15 души. Следи се нивото на язовирите в Тетово и Николово, както и река Русенски Лом, а язовирът в района на „Образцов чифлик“ е източен превантивно.

Кметът се разпореди отново на почистващите фирми да третират мостовете и пътищата на баир още при температури около нулата, тъй като се получава поледица. През миналата седмица в резултат на заледен участък на Гредовия мост станаха няколко катастрофи. Стоилов отново припомни, че общината плаща само за свършена работа и при лошо качество се налагат санкции.

Директорът на ОД на МВР –Русе комисар Теодор Атанасов постави проблема със извличането на закъсали автомобили и липсата на добра маркировка. В момента тя е подновена по главните пътища, но само в средата, а не и по края. Кметовете на селата имат готовност с техника и инертни материали, макар по места да има частични проблеми с инфраструктурата. Всички имат трактори, с изключение на Ястребово. Сега селото ще ползва един от тракторите на Червена вода, а догодина в общинския бюджет ще бъдат заложени средства за закупуване на собствена машина.

Кметът на град Мартен постави въпроса за ТИР-овете, които се подреждат на пътя Русе-Силистра, докато изчакват да минат през ГКПП Дунав мост. При заледяване и силен сняг опашката прави невъзможно почистването, става и тапа, която спира движението. Кметът на Русе поиска да се направи среща с Гранична полиция, за да се видят вариантите за изчакване на камионите. Най-вероятно при тежка обстановка ще се поиска ТИР-овете да се спират превантивно, преди да стигнат до Русе, за да не се натрупват.

#Пламен Стоилов #сняг #Владислав Горанов #Наталия Кръстева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »