Хронологията на едно престъпление: До кога ще загиват хора на острия завой на Е-79 в Кресненското дефиле

Хронологията на едно престъпление: До кога ще загиват хора на острия завой на Е-79 в Кресненското дефиле
Източник: Тагове
A A+ A++ A

 

Вчера сутринта 46-годишен мъж от Кюстендил бе открит мъртъв във водите на река Струма в Кресненското дефиле, след като 48 часа по-рано бе излетял с автомобила си от Е-79 на острия завой, с променена крива след разчистване на свлачище, предаде БГНЕС.

Смъртта на Християн Христов едва ли ще впечатли някого, най-вече заради „скотобойната” на Е-79 в Кресненското дефиле. 46-годишният мъж, тръгнал в 3 часа през нощта на 18 ноември от Петрич за Кюстендил е четвъртата жертва от началото на годината в Кресненското дефиле. Но не става дума само за статистика, а за едно нехайство на АПИ и КАТ-Благоевград по-меко казано.

До сега на този завоя тази година, за по-малко от 2 месеца катастрофираха три товарни автомобила. Всички те се движеха от Симитли в Посока Кресна. По чудо няма загинали, след като и трите товарни автомобила на острия завой, чиято дъга бе разтегната с 4 метра, при непроменени входна и изходна точка, навлизаха в насрещната лента.

На 27 август на македонски ТИР се откъсна ремаркето, преобърна се и разсипа хартия. Нямаше пострадали. На 17 септември румънски ТИР, превозващ 205 прасета за Албания също изпусна завоя, навлезе в насрещното и се преобърна на лявата си страна, разкъсвайки мантинелата. Водачът и спътника му се отърваха само с дребни контузии.

Нямаше техния късмет водачът на ТИР с пловдивска регистрация, който рано сутринта на 19 октомври навлезе в насрещното е се удари челно в друг товарен автомобил. 40-годишният водач на първия товарен автомобил бе затиснат в кабината, над 45 минути спасителите-пожарникари рязаха ламарините, за да го извадят. С тежки фрактури на двата крака, той бе транспортиран за лечение в Пловдив.

Ами ако насреща на трите катастрофирали и навлезли в насрещната лента товарните автомобили идваше лек автомобил или автобус?

Веднъж със стомна за вода, дваж, на третия тя се чупи, казва народна поговорка. На 18 ноември на този остър завой загина човек. Христов пътувал към Симитли, на излизане от острия ляв завой продължил направо и скочил от 5-метровия скат, падайки с автомобила си по таван в реката. Тялото му два дни бе в лекия автомобил, без никой да го види.

Хронологията на престъплението с този завой или да го наречем по-меко като недоразумение, си има история. Призори на 5 март 2015 г. от ската над завоя се свличат 50 куб. метра скална маса, която затваря и двете платна на Е-79. По чудо тогава не е преминавал автомобил. Свличането от 5 март бе поредното на това място. Пътя бе разчистен бързо. На 7 март започна терасирането на ската, тогава се смяташе, че след почистването му ще бъдат поставени предпазни мрежи.

Самото обрушване на ската обаче се проточи, от двете страни на свлачището бяха прокарани временни стръмни пътища, по които на върха на ската се качиха багери. Те свалиха стотици кубични метра скална маса. Скоро стана ясно, че свлачището бе използвано като кариера за добив на инертни материали за строящия се ЛОТ-4 на АМ „Струма” от Сандански до ГКПП Кулата-Промахон. Превозът на инертните материали продължи месеци наред, а трафикът под ската преминаваше по трасето на стария път, намиращ се между ската и река Струма.

На 8 май м.г. по време терасирането стана и един инцидент. Микробус с монтанска регистрация не спря на знака на сигналиста, тъй като по това време от ската багера събаряше камъни. Микробусът продължи и в него влетя близо 50-кигограмов скален къс. По чудо пътниците оцеляха, двама бяха ранени.

На 26 юни 2015 г. трасето на пътя бе изместено с 4 метра наляво към реката, а стария път бе оставен като буфер, върху който да падат камъни. Така завят стана много по-остър. Не бяха поставени предпазни мрежи. Новото трасе на Е-79 бе пуснато на 2 юли. Близо година нямаше произшествия, по простата причина, че укрепителните дейности по ската продължиха почти 4 месеца, и водачите знаеха, че тук се кара бавно. Имаше и предупредителни знаци. Измина година, ограниченията бяха забравени, скоростта се вдигна, а на знакът за ограничени от 50 км/час преди завоя никой не му обръщаше внимание. И катастрофите започнаха.

След последната по незнайно чие хрумване, мантинелите на завоя бяха махнати. Може би за да могат излитащите от пътя автомобили да могат да се търкалят на воля по отбивката, по която бе отбито движението по време на четири-месечния ремонт. Ако мантинелата си бе на мястото, Християн нямаше вчера да бъде открит мъртъв и удавил се като плъх в реката.

По форумите на местните електронни агенции има десетки призиви АПИ да си оправи безумния завой, опасен при скорост над 60 км/час. Докато не е станала поредната касапница в Кресненското дефиле. 

#Кресненското дефиле #Е-79 #АПИ #КАТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »