В МК подписаха спогодба между България и Косово за сътрудничество в областта на културата

В МК подписаха спогодба между България и Косово за сътрудничество в областта на културата
Източник: Площад Славейков
A A+ A++ A

 

На официална церемония днес в Министерството на културата бе подписана спогодба между България и Косово за сътрудничество в областта на културата. Подписи под документа поставиха министърът на културата в оставка Вежди Рашидов и вицепремиерът и министърът на културата, младежта и спорта на Република Косово Куйтим Шала, който е на посещение в нашата страна по покана на Рашидов, съобщиха от МК, предаде БГНЕС.

Подписването на спогодбата има за цел да установи общите договорно-правни отношения между двете страни при осъществяване на сътрудничеството в сферата на културата. Текстовете на спогодбата регламентират възможностите за бъдещо сътрудничество в областта на театъра, литературата, книгоиздаването, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство, нематериалното културно наследство, киното, музиката и танца. Уточняват се и ангажиментите на двете страни по опазването на историческото и културното наследство и сътрудничество в областта на защитата на авторските права.

Република България и Република Косово ще могат да си сътрудничат в областта на културното наследство чрез обмен на информация по въпросите на консервацията и реставрацията на паметниците на културата, като българската страна винаги е изразявала готовност да окаже съдействие със специалисти и техника при провеждането на възстановителни, консервационни и реставрационни дейности на паметници на културата. Текстовете на Спогодбата регламентират и предотвратяването на незаконния износ, внос и трансфер на културни ценности, съгласно националното законодателство и съответните международни споразумения, подписани от договорните страни.

Страните ще поощряват и прякото сътрудничество в областта на кинематографията и други аудиовизуални дейности, по-специално чрез взаимното представяне на филмови програми, насърчаването на копродукциите и разширяването на контактите между филмови дейци в областта на филмовите изкуства и продукции. Предвижда се също така страните ни да си сътрудничат в областта на книгоиздаването и книгоразпространението, като подпомагат превода на съвременна литература. В сферата на театъра Спогодбата предвижда страните ни да поощряват на реципрочна основа сътрудничеството в областта на театралното изкуство, като създават преки контакти между драматичните и куклени театри.

Република България и Република Косово ще насърчават и сътрудничеството на реципрочна основа между музеите и галериите и участието на художници в програми за професионално и академично обучение, творчески обмен, участия в симпозиуми и образователни семинари. Предвижда се също страните ни да разглеждат възможностите и за организиране на Дни на културата на реципрочна основа.

След подписването на документа министърът на културата в оставка Вежди Рашидов изрази убеждението си, че Спогодбата наистина ще допринесе за развитието на двустранните ни отношения във възходяща посока, ще активизира формите на културен обмен и ще насърчава тяхното обогатяване, като се създават и благоприятни условия за пряко сътрудничество между държавните, обществените и неправителствените организации в областта на културата и културното наследство.

Вицепремиерът и министърът на културата, младежта и спорта на Република Косово Куйтим Шала отбеляза, че в неговата страна продължава процесът на изграждането на институциите, а в тази връзка подписаната днес в София Спогодба между Правителството на Република България и Правителството на Република Косово за сътрудничество в областта на културата е от много голямо значение, тъй като поставя основите за изграждането на правно-нормативната база за двустранното ни сътрудничество в тази сфера. 

#Вежди Рашидов #България #Косово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"