Кънев: Да не превръщаме бюджета в предизборна кампания (обновена)

Кънев: Да не превръщаме бюджета в предизборна кампания (обновена)
Източник: Dnes.bg
A A+ A++ A

 

Подкрепихме Бюджет 2017 г., защото е по-добре България да влезе в следващата година с бюджет, отколкото без. Настояваме бюджетът да не бъде променян между първо и второ четене. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев, предаде репортер на БГНЕС.

Кънев призова да не превръщаме бюджета в част от предизборната кампания. Лидерът на ДСБ допусна, че най-вероятно той ще бъде променен или актуализиран от следващото правителство. 

Кризата в България се дължи на факта, че Бойко Борисов за пореден път постави личните си и партийни интереси над националните, коментира Кънев. На редовното си заседание днес Националното ръководство на Демократи за силна България обсъди задълбочаващата се политическа криза в страната, която продължава вече пета година, както и възможностите за изход от нея.

“В един парламент, който дълго време опозицията беше от няколко души, а всички бяха на трапезата, в момента има 10 опозиции, които се надпреварват една друга в див и опасен популизъм“, каза Кънев и добави, че пример за това е било днешното заседание, на което е обсъден бюджета. „Подкрепихме Бюджет 2017 г., въпреки сериозните експертни възражения, защото е по-добре България да влезе в следващата година с бюджет, отколкото без. Особено по темата за модернизацията на армията. Настояваме бюджетът да не бъде променян между първо и второ четене“, заяви лидерът на ДСБ.

Кънев призова да не превръщаме бюджета в част от предизборната кампания за очакваните предсрочни парламентарни избори. Лидерът на ДСБ допусна, че най-вероятно той ще бъде променен или актуализиран от следващото правителство и следващо мнозинство. „Отговорното решение е той да бъде приет сега, както е представен от отиващото си правителство“, каза той.

Радан Кънев призова за сериозен диалог между всички политически партии по отношение на проведения референдум. Нека и те да не се превръщат в предмет на популизъм. „Ако по отношение на бюджета шампионите по популизъм са БСП и т.нар. патриотите, то по отношение на референдума са сегашните управляващи от ГЕРБ. Естествено е, че след така проведеният референдум мажоритарният елемент трябва да бъде засилен“, каза лидерът на ДСБ. Той припомни, че в парламента има отдавна внесен проектозакон, който въвежда германската мажоритарна система съобразена с българските специфики.

„Не е необходимо изработването на нов закон. Дори и при скорошни избори времето е предостатъчно да бъде възприета най-добрата мажоритарна система – тази, която се прилага в Германия. Готови сме да внесем този законопроект отново в този парламент, но смятаме, че отговорното решение е той да бъде внесен от всички парламентарно представени партии и да бъде приет с консенсус“, каза Кънев.

Той коментира и партийното финансиране. Според него трябва да има ограничаване на държавното партийно финансиране, след като това е волята на голямото мнозинство от българските избиратели. „Трябва да е ясно, че нито със субсидия от 1 лев, или както предлагат във вихъра на популизма ГЕРБ с нула лева на глас може да се поддържа некорумпирана политическа система“, каза Кънев и припомни, че ГЕРБ от субсидии имат 25 милиона лева по сметка. „Връх на популизма е с 25 млн. лева по сметка да призоваваш другите партии да са без пари“, заяви Кънев. 

#Бюджет 2017 #Радан Кънев #ДСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »