Московски: Радев да решава за концесията на Летище София

Московски: Радев да решава за концесията на Летище София
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

 

Имаме законово основание и ще удължим до 31 януари концесията на Летище София. Оставяме на служебен кабинет на г-н Радев или някакъв друг – те да решат да прекратят или не процедурата за концесия на Летище София. Това каза на извънреден брифинг днес транспортният министър в оставка Ивайло Московски, след като по-рано днес от БСП поискаха незабавно прекратяване на концесията на националното летище, предаде БГНЕС.

Московски категорично отрече, че летището ще бъде подарено на турска фирма. "Нека тези, които претендират за прозрачност и честност, нека те да вземат решението", каза още Московски. Той обясни, че концесията на Летище София „за нас винаги е била обвързана с единствената възможност да бъдат стабилизирани БДЖ. Няма да припомням, че ние ги заварихме в предишния си мандат с дълг от 800 млн. - натрупвани именно от партиите и хората, които в момента настояват да не се намери решение за тях. За тези години ние успяхме задълженията им да са под 500 млн. Въпреки това кредиторите не позволяват повече разсрочване и единственият вариант да се намери ресурс е вътрешен”, каза Московски и уточни, че затова се е пристъпило към отдаване на концесия на Летище София.

По-рано днес в парламента депутатът от БСП лява България Жельо Бойчев заяви: Настояваме процедурата по отдаване на концесия на Летище София за 35 години да бъде прекратена. Не може едно правителство в оставка, а след това и един служебен кабинет, да се произнасят по толкова значими въпроси. Ние се обявихме срещу концесията още при самото й обявяване и считаме, че едно редовно избрано правителство с ново мнозинство в следващото НС трябва да се произнесе по този въпрос. Ако това не бъде направено, ще считаме, че това е поредната сделка на това отиващо си правителство и поредното предаване на националните интереси. И това е, може би, цената за подкрепата на г-н Ердоган за Цецка Цачева на последните избори. Защото даването на националното летище на турска фирма за нас е пробив в националната сигурност, каза Бойчев.

Летищата Варна и Бургас също са с национално значение – а тези господа изведнъж забравиха за това, а те ги дадоха на концесия. Значи тяхната концесия не е била пробив в националната сигурност, а сега – на Летище София е пробив, подчерта министърът в оставка.

Московски отрече, че чрез концесията имало отблагодаряване на Ердоган за подкрепата за Цецка Цачева. Това летището да бъде концесионирано на турска компания не е харизване, каза Московски. Първо става дума за авансово плащане от 640 млн. плюс по 10 млн. на година концесионни такси, плюс 300 млн. инвестиции. Ако това са подаръци, нямам коментар”, каза Московски.

Удължаваме срока, но тези хора трябва да кажат какво се случва с БДЖ и с тези около 500 млн. дългове – трябва да кажат откъде ще дойдат. Когато са правени дълговете на БДЖ никой не е питал хората да ги правят ли, коментира Московски. Той заяви, че „те вероятно пак така ще направят, - ще вземат от бюджета без да пипат и ще платят за железниците. Хипотеза 2 – държавата да остане без железници. 

#летище София #Ивайло Московски #БСП #НС #БДЖ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"