Христо Георгиев: БЧК и Червеният полумесец физически помагаме, но проблемът с бежанците излезе извън контрол

Христо Георгиев: БЧК и Червеният полумесец физически помагаме, но проблемът с бежанците излезе извън контрол
Източник: инфомрежа
A A+ A++ A

 

В света ситуацията е объркана. В Европа е много деликатно, проблемът с бежанците излезе извън контрол. За съжаление, Брюксел не можа навреме да изработи правилата за поведението на отделните държави, а това от друга страна довежда до тоа, че всеки се спасява поотделно и вече когато говорим за обединена Европа, трябва да говорим с определена резерва. Това заяви председателят на Българския Червен кръст (БЧК) Христо Григоров, предаде БГНЕС.

БЧК винаги е имал възможността да бъде партньор на хората, да бъде партньор и на държавните институции, даже и две години и половина назад, когато започнаха първите мигранти да идват в страната, държавата не беше подготвена, институциите не бяха подготвени и тогава БЧК отвори своите складове и помогна на близо 1500 души за около 15 дни. Така се даде възможността държавата да завърти своите механизми, за да може сега съвсем отговорно да кажем, че нещата с бежанците в момента в България са под контрол, но в рамките на обемите, които са в момента. Не дай си боже да се случи това от което всички се страхуваме, да тръгне една нова вълна, тогава не само България, а цяла Европа ще бъде изправена пред едни огромни предизвикателства, защото и Европа, и Европейския съюз не беше подготвен и не пожела да се подготви, за да посрещне едно такова предизвикателство, заяви Григоров.

Червеният кръст и Червеният полумесец като международна организация, фактически помага на хората, но въпросът който се поставя в момента е политически и трябва да се търси политическото решение. Каквото и да прави Червеният кръст и Червеният полумесец, това не би могло да реши въпроса, ако политиците не намерят сила в себе си, не преодолеят своето его и не седнат на една маса и да си стиснат ръцете, убеден е Христо Григоров и продължи: Защото в крайна сметка, когато говорим за бежанците, бежанската криза е следствие. Никой досега не пожела да седне и да каже каква е причината, а на нас нормалните хора причината е ясна. То и на политиците им е ясна, но за момента те все още не искат да разрешат този проблем.

Според председателя на БЧК това се случва, може би защото никой няма интерес от една силна, обединена, независима Европа и затова може би се цели да се дестабилизира Европа. Както виждаме, този процес върви с пълна сила, така, че когато говорим за хуманитарната подкрепа, която ние трябва да направим като институции, като хуманитарни структури, това го правим в рамките на нашите възможности. Но пак ще кажа, не бихме могли да бъдем ефективни без подкрепата на политическите структури и държавите, допълни Григоров. 

#БЧК #Европа #Христо Григоров #бежанците

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"