Добрев: Овчаров и Димитров инициираха злоупотребата с "Белене", не аз

Добрев: Овчаров и Димитров инициираха злоупотребата с "Белене", не аз
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

 

Обвиниха и бившият министър от първия кабинет "Борисов", сега депутат от ГЕРБ, Делян Добрев за АЕЦ "Белене". "Не съм извършил никакво престъпление и без значение опитите за вменяване на някаква вина, съм сигурен, че съвсем скоро ще успея да доказа своята невинност", каза Добрев, след като излезе вече като обвиняем от сградата на Столичното следствие, предаде БГНЕС.

Той ще отговаря за умишлена безстопанственост, ощетил е НЕК с малко над 4 и половина милиона евро, защото допуснал тази сума да бъде изплатена на консултантската фирма "Парсънс Иендси Юръп Лимитед", след като Министерски съвет и парламентът приемат през 2012 година решение за прекратяване на изграждането на ядрената централа на площадка "Белене". В следствието днес Добрев бе около час и половина, а като излезе държеше да припомни, че с неговия подпис била спряна далаверата "Белене".

"Някой се опитва да ме пришие към Румен Овчаров и Петър Димитров. Истината е, че аз съм от другата страна на Овчаров и Димитров, защото те инициираха тази злоупотреба на хилядолетието. Докато моя подпис стои под предложението за спиране", каза бившият министър. За това дали неговият подпис стои под прекратяване на договора с "Парсънс", той каза: "Няма как да стои, защото министърът не подписва такива договори и не прекратява такива договори. Каквото е необходимо и е било в моята компетентност, аз съм го направил.

От документите, с които се запознах ми е още по-странно и още по-неразбираемо какво правя аз тук. И още веднъж казвам, че въпреки опитите да бъда вкаран в един кюп с Овчаров и с Петър Димитров, това просто няма как да се получи”, каза той.

Добрев заяви, че всичко, което е било необходимо да предприе като разпореждане към БЕХ го е направил. Делян Добрев също е с най-леката мярка за неотклонение „подписка”. „Единственото друго, което искам да кажа, е, че с това, което се случва с мен в последните няколко седмици, все повече си мисля, че младите и можещите хора, които напускат България, имат основания”, каза бившият министър, който стана обвиняем по делото за АЕЦ „Белене”.

По делото „Белене“ до момента има четирима обвиняеми. В четвъртък софийска градска прокуратура обвини друг бивш министър Румен Овчаров в безстопанственост. Според него в края на месец ноември 2006 г. като министър на икономиката и енергетиката и принципал на НЕК, той не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и на Мардик Папазян - изпълнителни директори на НЕК, при сключването на Споразумение от 29 ноември 2006 г. с „Атомстройекспорт“. Щетата според прокуратурата е за 193 189 000 евро.

На 19 октомври СГП привлече като обвиняем друг бивш министър Петър Димитров. Според обвинението в периода от неустановена дата през 2007 г. до 13.12.2007 г., той умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян при сключването на „Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ Белене, България“. Щета се оценява на 77 172 475 евро.

Самите бивши изпълнителни директори Любомир Велков и Мардик Папазян също получиха обвинения. Велков и Папазян са обвинени за това, че на 28.11.2007г., съзнателно са сключили неизгодна сделка – „Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ „Белене” на стойност 205 млн. евро с „Атомстройекспорт“ от което е произлязла значителна вреда за НЕК ЕАД в размер на 77 172 475 евро.

Вече стана ясно, че енергийният министър в оставка Теменужка Петкова също е била разпитана като свидетел във връзка с целия процес за изграждането на АЕЦ "Белене", от началото на 2006 г. до 2012 г. На този етап Петкова е разпитана като свидетел. 

#Борисов #Румен Овчаров #Петър димитров #Делян Добрев #Белене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"