Делян Добрев е привлечен като обвиняем по делото "Белене"

Делян Добрев е привлечен като обвиняем по делото "Белене"
Източник: Капитал
A A+ A++ A

 

Бившият министър на икономиката енергетиката от първият кабинет на ГЕРБ Делян Добрев е призован за предявяване на постановлението за привличане като обвиняем. Той е поканен да се яви в следствения отдел на Софийска градска прокуратура и е редовно призован, предаде БГНЕС.

Още през октомври главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на депутата от ГЕРБ. Според прокуратурата Делян Добрев докато е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма е извършил престъпление умишлена безстопанственост. Заради това е настъпила щета за НЕК от 4 561 697, 27 евро. Така според държавното обвинение през 2004 г. НЕК провел процедура „Договаряне с обявление” по реда на Закона за обществените поръчки с предмет „Избор на Архитект-Инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ ”Белене”.

Бил избран изпълнител „Парсънс Иендси Юръп Лимитед” /Парсънс/. Сключен е договор на 31.01.2005 г. В края на март 2012 г. Министерският съвет решава да прекрати изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене”. Решение, което е потвърдено от Народното събрание.

Въпреки това договорът между НЕК и „Парсънс Иендси Юръп Лимитед” /Парсънс/ не е бил прекратен. НЕК продължило плащанията по този договор и така парите платени след решението на МС на Парсънс са 4 561 697, 27 евро. Делян Добрев, който въпреки вменените му права и задължения не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на предложеното и гласувано лично и от него Решение на МС за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене”. Няма каквито и да е разпоредителни действия и издадени писмени заповеди или указания към ръководните органи на БЕХ или НЕК.

Добрев не е взел отношение по тези въпроси въпреки и изпратеното му изрично писмо с Меморандум от 19.06.2012 г. от изпълнителния директор на НЕК. В него са развити въпроси относно прекратяването на договора от 2005 г. Така, според прокуратурата Делян Добрев, като министър на икономиката, енергетиката и туризма не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание.

Добрев сам се отказа от имунитета си още същият ден. „Не съм виновен за нищо. Това много бързо ще се докаже в съда”, коментира той. Бившият министър припомня, че „далаверата „Белене” била спряна с негов подпис под доклад до Министерски съвет само няколко дни след като стана министър. „На първото заседание на Министерски съвет, в което участвах внесох доклад за спиране на проекта „Белене”. Надявам се прокуратурата да намери истинските виновници за най-голямата далавера в историята на България и за потрошаването на всички пари, които са потрошени”, заявява до момента Делян Добрев.

По делото „Белене“ до момента има четирима обвиняеми. В четвъртък софийска градска прокуратура обвини друг бивш министър Румен Овчаров в безстопанственост. Според него в края на месец ноември 2006 г. като министър на икономиката и енергетиката и принципал на НЕК, той не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и на Мардик Папазян - изпълнителни директори на НЕК, при сключването на Споразумение от 29 ноември 2006 г. с „Атомстройекспорт“. Щетата според прокуратурата е за 193 189 000 евро.

На 19 октомври СГП привлече като обвиняем друг бивш министър Петър Димитров. Според обвинението в периода от неустановена дата през 2007 г. до 13.12.2007 г., той умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян при сключването на „Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ Белене, България“. Щета се оценява на 77 172 475 евро.

Самите бивши изпълнителни директори Любомир Велков и Мардик Папазян също получиха обвинения. Велков и Папазян са обвинени за това, че на 28.11.2007г., съзнателно са сключили неизгодна сделка – „Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ „Белене” на стойност 205 млн. евро с „Атомстройекспорт“ от което е произлязла значителна вреда за НЕК ЕАД в размер на 77 172 475 евро.

Вече стана ясно, че енергийният министър в оставка Теменужка Петкова също е била разпитана като свидетел във връзка с целия процес за изграждането на АЕЦ Белене, от началото на 2006 г. до 2012 г. На този етап Петкова е разпитана като свидетел. 

#Делян Добрев #ГЕРБ #Белене #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"