„Шпигел“: Ще се появи ли конфликт на интереси при управлението на Тръмп?

„Шпигел“: Ще се появи ли конфликт на интереси при управлението на Тръмп?
http://www.theatlantic.com/
A A+ A++ A

Доналд Тръмп обича своя позлатен мезонет в Манхатън. От върха на Trump Tower частен асансьор за няколко минути го спуска до офиса на 28-ия етаж, на Пето авеню. По време на кампанията Тръмп често летеше по няколко часа, само за да прекара нощта тук, в леглото си. Това се казва в коментара на Марк Пицке в сп. „Шпигел“ в превод от ИноСМИ, съобщава БГНЕС.

Това ще се промени, когато на 20 януари магнатът в сферата на недвижимото имущество се премести в Белия дом. Според различни информации, той иска да работи в Ню Йорк поне през почивните дни, но в близко време ще му се наложи да се откаже и от това. Там ще останат порасналите му деца – Доналд-младши, Иванка и Ерик – в качеството на управляващи неговия многомилиарден концерн. „Ще се погрижим за бизнеса“, каза Ерик Тръмп в първото телевизионно интервю на семейството след изборите. „За нас това е само удоволствие.“

И, вероятно, те ще получават милиардни приходи от съмнителни частни компании – благодарение на бъдещата им роля на вътрешни хора в правителството.

Тръмп ще стане най-богатият президент в историята на САЩ

Концернът на Тръмп се състои от 515 компании; когато Тръмп встъпи в длъжност ще се стигне до исторически безпрецедентен конфликт на интереси. Още повече, че според информация на CNN, той иска за децата си „допуск до строго секретни документи и проекти“, до най-важните тайни на Белия дом. В такъв случай за една вечер кланът ще получи не само регулаторна власт над финансово-икономическата сфера, но и ще бъде информиран за глобални събития, за които останалите няма да знаят.

Журналистът Карл Бърнстейн, един от разкрилите „Уотъргейт“, описва така преимуществото на подобни механизми: „Откривам нов бутик в Рияд, основавайки се на това, което току-що съм чул на брифинга на ЦРУ“.

Тръмп ще стане най-богатият президент в историята на САЩ. По оценка на Forbes неговото състояние възлиза на 3,7 млрд. долара активи, което превишава даже състоянието на семейство Кенеди. Другите бивши президенти изглеждат относително скромно.

Сложните правила за – почти – всички членове на изпълнителната власт в САЩ са длъжни да предотвратяват конфликта на интереси между заемането на политически пост и лична изгода. Например, те не могат да притежават акции в конкретни отрасли, ако длъжността им позволява да ги управляват.

Само един човек се освобождава от тези правила – президентът.

Бившите президенти са взимали решението доброволно. Като правило те предаваха своя инвестиционен портфейл на „сляп тръст“и управляващите действат в тяхна полза, но без тяхното знание. Други, в това число и при Барак Обама, имат свои пари на обикновени сметки и в активи, за които те открито съобщават всяка година.

Тръмп иска да направи нещата по различен начин. По думите на неговия адвокат Майкъл Коен, неговият концерн също ще бъде предаден на „сляп тръст“ - но под наблюдението на неговите деца.

Това размива границите. Младите ще управляват бизнеса, който прави бизнес с държавата, на която те могат да влияят. Те не само ще могат да присъстват на закрити срещи, но сега те влизат в екипа, който заема всички нови длъжности.

Едната мие другата...

Един пример: Новият Trump International Hotel във Вашингтон, чиято сграда по-рано беше поща. За тази елитна недвижима собственост недалече от Белия дом, той плаща на правителството по три милиона долара аренда на година, но скоро Тръмп ще стане арендатор сам на себе си. Строителството стана възможно благодарение на кредит от Deutsche Bank в размер на 170 млн. долара – един от многото финансови конфликти на холдинга на Тръмп с учреждения в страната и в чужбина.

Връзката с Deutsche Bank е още по-взривоопасна. Когато Тръмп стане президент, той ще има последната дума по отношение на съдбата на неговия кредитор, който трябва да заплати на Съединените щати 14 млрд. долара глоба. Заявленията на Тръмп за финансовия сектор, който той иска да дерегулира, будят надежда. Снизхождение от правителството в замяна на по-изгодни кредитни условия – едната ръка мие другата?

Дори и една възможност за такова смесване на политиката и бизнеса ще посее вечни съмнения по отношение решенията на Тръмп.“Това ще стане постоянно препятствие за него“, каза корпоративният юрист и експерт по етика Кен Грос пред в. „Ню Йорк Таймс“. „Дори и той да работи за обществения интерес, него ще го подозират в прокарване на своите бизнес интереси.“

Само че досега в лагера на Тръмп няма никакви признаци за това, че той се стреми може би навреме да отстрани децата си от управлението на холдинга. „Тогава той на практика ще ги направи безработни“, оплака се бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, близък съветник на Тръмп и един от кандидатите за поста на министър на външните работи. „И това ще доведе до нови проблеми“.

Марк Пицке, сп. „Шпигел“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"