Русия оттегли подкрепата си от Международния съд в Хага

Русия оттегли подкрепата си от Международния съд в Хага
БГНЕС
A A+ A++ A

Русия оттегли подкрепата си за Международния наказателен съд (МНС) в Хага.

Решението на Москва, приведено в действие с указ на президента Владимир Путин и публикувано на официалния сайт на Кремъл, дойде само ден, след като съдът в Хага огласи предварителен доклад, определящ анексирането на Крим от Русия през 2014 г. като следствие от въоръжен конфликт с Украйна, пише БГНЕС.

Кремъл отстоява позицията, че Крим се е присъединил доброволно към Русия след провеждането на референдум, валидността на чиито резултати обаче беше поставена под съмнение от международни наблюдатели.

Според анализатори след победата на Доналд Тръмп руският лидер ще действа бързо, за да подложи на тест Тръмп, който често споменаваше с възхищение Путин по време на предизборната си кампания, по много дългогодишни спорни моменти със следващи една след друга американски администрации, коментира в. „Ел Ей Таймс“.

Телефонният разговор на Тръмп с Путин от понеделник събуди загриженост в някои представители на американския елит в сферата на отбраната и външната политика. Сенаторът Джон Макейн, председател на сенатската комисия за въоръжените сили, излезе с остро изявление във вторник, призовавайки Тръмп да не гледа с прекалено голямо доверие на Путин.

Отхвърлянето на Международния наказателен съд от Русия ще има малък практически ефект. Москва подписа през 1998 г. Устава от Рим за създаване на базирания в Хага трибунал, който е създаден, за да преследват тежки международни престъпления, като например военни престъпления и геноцид, и си сътрудничи с него по някои въпроси. Но Москва остана извън юрисдикцията на МНС, тъй като не ратифицира договора.

САЩ също са извън юрисдикцията на МНС, тъй като не са подписали устава му поради опасения, че американски военен персонал и цивилни държавни служители могат евентуално да бъдат разследвани за техни действия.

МНС вече се бори с широко разпространените критики на неефективност и нелоялна селективност. Заради проблеми, включително липса на обсега за налагане на решенията си, съдът се занимава почти изключително с дела от Африка, и три африкански страни - Южна Африка, Гамбия и Бурунди - наскоро обявиха плановете си да се оттеглят от трибунала. Няколко други африкански държави са посочили, че най-вероятно ще последват този пример.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »