От прокуратурата очакват още обвиняеми по делото "Белене"

От прокуратурата очакват още обвиняеми по делото "Белене"
Източник: Канал 3
A A+ A++ A

 

Разследването за „Белене” продължава. Много е дълъг инкриминираният период, всяко действие, сделка и деяние на различни длъжности лица представлява обект на анализа ни на доказателства и ще има и други обвиняеми лица, но няма как на този етап да съобщим кои са те. Ще стигнем до всяко действие, ще се оцени поведението, действието или бездействието на всички замесени в този случай лица, за да се установи има ли извършено престъпление и от други и кои са те. Това заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде репортер на БГНЕС.

Арнаудова обясни, че ще се проследи дали следващите министри са продължили практика да се допуска неизпълнение на задължения от страна на изпълнителните директори на НЕК и своеволно сключване на споразумения. „Ще стигнем до всяко действие, ще се оцени поведението, действието или бездействието на всички замесени в този случай лица, за да се установи има ли извършено престъпление и от други и кои са те”, заяви Арнаудова.

Не проверяваме лица, проверяваме факти и действия, и така стигаме до съответните лица, каза Арнаудова във връзка с това дали ще бъде разпитван и обвинен и Трайчо Трайков. Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова също е била разпитана като свидетел във връзка с целия процес за изграждането на АЕЦ Белене, от началото на 2006 г. до 2012 г. На този етап Петкова е разпитана като свидетел.

Делян Добрев е призован за предявяване на постановлението за привличане като обвиняем. В 9,30 часа утре е поканен да се яви в следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Обвинението не е по-различно от това, за което сме му поискали имунитета. Няма да има каквато и да е промяна, обясни говорителят на главния прокурор.

Арнаудова подчерта, че Румен Овчаров в качеството си на министър провежда държавната политика в областта на енергетиката. „Той осъществява цялостната правителствена политика, определя стратегически цели и приоритети, стратегии и програми за постигане. Дава разрешение за дългосрочно сътрудничество от съществено значение на дружеството. Тези правомощия Овчаров не е изпълнил и когато е било взето решение за сключване на договор с „Атомстройекспорт” за изграждането на ядрената централа, той е бил длъжен да контролира дали изпълнителните директори на дружеството, чийто принципал е той, ще сключат този договор”, каза Румяна Арнаудова.

„Те не са сключили договор. Договор и до днес няма сключен, сключено е споразумение, по силата на което само една част от дейностите са били възложени. Определена е сума, платена е, последвали са още 14 допълнителни споразумения и са добавяни дейности за извършване и е осигуряване на заплащане, но до окончателен договор държавата не е стигнала. Овчаров, като принципал е бил длъжен да контролира този процес. Няма експертиза към момента колко пари са стрували на държавата всички тези обвинения”, обясни Арнаудова.

„Ние не повдигаме на Румен Овчаров обвинение за 3 млрд. и половина щета. Повдигаме му обвинение за това, че в резултат на неупражнен контрол по първото споразумение, сключено от 2-та изпълнителни директори, за НЕК има повече от 193 млн. евро щета. За всяко действие конкретното лице, конкретният задължен по закон министър или друго длъжностно лице, ще се оцени ролята му в този процес”, каза Арнаудова.

Тя заяви, че няма никаква представа защо на Овчаров е отказана виза за САЩ и подчерта, че прокуратурата не е уведомявала посолството на САЩ у нас за обвинението срещу него. 

#Белене #НЕК #Румяна Арнаудова #Делян Добрев #Румен Овчаров #НЕК #Трайчо Трайков #Теменужка Петкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »