ВАС решава за събаряне на един от тютюневите складове в Пловдив

ВАС решава за събаряне на един от тютюневите складове в Пловдив
Източник: bnt.bg
A A+ A++ A

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов заяви, че сградата е опасна и администрацията ще обжалва решението на пловдивския съд пред ВАС. Единствено се ръководим от безопасността на хората, но сега няма как да я гарантираме, коментира той. Според Стаменов складът на бул. "Христо Ботев" няма статут на паметник на културата и за това има потвърждение от НИНКН, предаде БНТ.

По думите му преди време сградата е претърпяла пожар, а от нея към момента са останали само стени. „Предшественикът ми е направил заповед за премахване на тази сграда, тъй като тя представлява опасност за увреждане на живота и здравето на преминаващите там. Собствениците на сградата са три юридически лица, но реално две физически лица са носители на правото.

Единият възразява срещу тази заповед по законов ред и обжалва в съда. Съответно Административният съд се е произнесъл, че има някакви пороци в тази заповед. Аз смятам, че това не е така. Затова в законоустановения срок ще обжалвам на по-висока инстанция – на Върховен съд. След решението ще стане ясно дали направената заповед наистина има пороци и трябва да падне или ще бъде потвърдена и собствениците на сградата ще бъдат поканени доброволно сами да премахнат сградата“, обясни Георги Стаменов.

Районният кмет добави, че тютюневият склад до Сточна гара не е паметник на културата. „Тя е в ансамблов такъв, което ще бъде елемент в проектирането на новата сграда, за да може да се запази автентичността на този район“, посочи Стаменов. Той смята, че при подготовката заповедта за премахване на сградата и при подписването й експертите са си свършили работата достатъчно добре.

„Ние като администрация сме длъжни да осигурим една безопасна среда за нашите съграждани. Нормално е ние да искаме да го направим, заради което ще обжалваме на Върховен съд“, каза още кметът на район „Централен“ в Пловдив Георги Стаменов. Според него в този си вид тютюневият склад до Сточна гара представлява „язва“ в центъра на града.

#ВАС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"