Йотова: С кризата Дянков прикрива некадърността си

Йотова: С кризата Дянков прикрива некадърността си
Снимка: Europe.bg
A A+ A++ A

Финансовият министър Симеон Дянков прикрива с понятието „криза“ неумението си да ръководи финансите на държавата, смята евродепутатът от Групата на европейските социалисти Илияна Йотова.

„Решенията на министър Симеон Дянков, които се взeмат на парче, са престъпление спрямо българския народ“, заяви тя, цитирана от агенция „Фокус“.

Йотова подкрепи искането на синдикатите за оставка на Симеон Дянков.

По думите й сравненията със социалната политика на страните – членки на ЕС, са груба манипулация.

Тя припомни, че когато преди една година във Франция пенсионната възраст се е увеличила с една година от 2018, този въпрос беше обсъждан в страната близо една година.

„Имаше огромни протести на френските работници. Два милиона и петстотин хиляди участваха тогава в стачките и протестите във Франция. Така или иначе имаше един изключително широк дебат във френското общество. По същия начин преди това беше и в Германия. У нас нещата стават скрито-покрито“, коментира Йотова.

Според нея решенията на правителството се обезпечават от управляващото мнозинство в Народното събрание и въпросът приключва без никакъв дебат от страна на социалните партньори.

„Мисля, че Тристранният съвет на практика вече престана да функционира“, каза още Йотова.

Тя подчерта, че правителството трябва да каже категорично и честно пред българското общество какво налага промяната в годините, необходими за пенсия, точно в този момент.

Според нея трябва да се дискутират различните възможности за изход от ситуацията, като синдикатите и работодателите дадат своите предложения.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници