39% от руснаците плащат подкупи

39% от руснаците плащат подкупи
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

 

За руснаците корупцията е третият по важност проблем сред икономическото положение и състоянието на системата за здравеопазване според изследването „Барометър на световната корупция – 2016“ на Трансперънси интернешънъл, предаде БГНЕС.

Според участниците в допитването от Русия корупцията е по-важен проблем от образованието, безработицата и престъпността. Като основен проблем в страната корупцията е определена от 39% от анкетираните. За 61% на първо място са икономическите проблеми, а други 56% обръщат най-голямо внимание на здравеопазването.

„Данните ни на практика съвпадат с тези на „Левада-цунтър““, коментира генералният директор на Трансперънси интернешънъл-Р“ Антон Поминов. „Очевидно руснаците смятат, че лошото образование и безработицата са резултат от корупцията, поради това смятат този въпрос за по-важен.“

По-често от жителите на други страни руснаци и украинци биват принуждавани да плащат подкупи за достъп до начално и средно образование. 29% от анкетираните руснаци и 38% от украинците са плащали подкуп за достъп до училище през последните 12 месеца. Въобще подкупи се е наложило да плащат 39% от руснаците. 

Оценявайки причините, поради които хората не съобщават за корупция, 17% от анкетираните руснаци са на мнение, че подобно нещо просто е опасно. Според 16% пък просто няма смисъл това да се прави. 14% не вярват, че могат да докажат каквото и да е, а 11% се притесняват да признаят своето участие в корупционни схеми.

При това проучване, което се провежда за девети път,са анкетирани 60 000 души от 42 държави от Европа и Централна Азия.

#корупцията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници