В Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ приключва подготовката към промивка при отворен реактор на системите за безопасност

В Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ приключва подготовката към промивка при отворен реактор на системите за безопасност
Източник: Novinite.bg
A A+ A++ A

Подготовката към промивка при отворен реактор на системите за безопасност в Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ приключва успешно. Всички технологични тръбопроводи на системите за безопасност на реакторната установка ще бъдат монтирани до края на месец ноември. Това съобщи на заседание първият заместник генерален директор и директор по реализиране на капиталните проекти на филиала на АО „Концерн Росенергоатом“, част от руската държавна корпорация „Росатом“, Алексей Жуков.

По думите му дейностите се изпълняват в рамките на подготовката на строящия се енергоблок към етапа на пролив на технологичните системи при отворен реактор, който ще бъде извършен през декември 2016 г. съгласно графика. „От това как ние – строителите и монтажистите се сработим тази година, като осигурим пролив на системите при отворен реактор, зависи датата на крайната цел – пускането на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ, предвидено за 2017 г.“, подчерта Жуков.

На заседанието стана ясно още, че успешно върви и подготовката към предаване в промишлена експлоатация на помпената централа за добавъчна вода. „Пускането в промишлена експлоатация на помпената централа има важно значение за всички четири енергоблока на АЕЦ“, отбеляза директорът по строителството на Ростовската АЕЦ от Групата компании ASE Алексей Кононенко. Уточнявайки техническите подробности на работата на помпената централа, той подчерта, че водата от Цимлянското водохранилище ще се подава само във втори контур на енергоблоковете.

„Водата от Цимлянското водохранилище няма да се подава в първи контур на реакторните установки на електроцентралата. Това е важно уточнение, защото техническите характеристики на помпената централа изключват попадането на радиоактивни частици във водохранилището“, резюмира Кононенко.

 


Cправка:

Групата компании АSE е създадена при формиране на инженеринговото подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“ чрез обединяване на четири водещи компании от отрасъла – АО „НИАЕП“, АО АСЕ, АО „Атоменергопроект“ и АО „Атомпроект“. АSE е един от лидерите в световния ядрен инженерингов бизнес, като заема повече от 30% от световния пазар за изграждане на АЕЦ. Представителствата и оперативните офиси на АSE действат на територията на 15 държави в света. Почти 80% от поръчковия портфейл на компанията идва от проекти зад граница.

Освен това АSE реализира проекти за строителството на обекти за третиране на радиоактивни ядрени отпадъци и отработено ядрено гориво, обекти в сферата на топлоенергетиката и оказва пълния спектър от услуги за договори за инженеринг, реализация и строителство, управление на проекти и услуги за всякакви сложни инженерни обекти. АSE разработва и активно внедрява иновационна система за управление на проекти за изграждане на сложни инженерни обекти - Multi-D, която позволява по-ефективно да се управляват параметри като бюджет, срокове, качество. Компанията се ръководи от доктора на икономическите науки Валерий Лимаренко.

#ASE #АЕЦ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"