Хиляда лодки по Темза за юбилея на кралицата

Хиляда лодки по Темза за юбилея на кралицата
Елизабет II е вторият британски монарх след своята прапрабаба Виктория (през 1897 г.), която чества т. нар. диамантен юбилей на престола. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Флотилия от хиляда плавателни съда ще премине по река Темза през Лондон като част от тържествата по случай 60-годишнината от възкачването на трона на кралица Елизабет II, предадоха осведомителните агенции.

Очаква се по бреговете на реката да се съберат около един милион души, които да наблюдават армадата, придружаваща кралската баржа, на която ще плават 86-годишната кралица, съпругът й принц Филип и други видни членове на кралското семейство, посочват БТА и Дарик.

Елизабет II е вторият британски монарх след своята прапрабаба Виктория (през 1897 г.), която чества т. нар. диамантен юбилей на престола. Сегашните публични тържества започнаха в събота и ще приключат във вторник.

В събота кралицата присъства на конно състезание в Южна Англия, а от кулата Тауър проехтяха салюти. В понеделник монархът ще бъде домакин на попконцерт край Лондон с участието на Пол Маккартни и Стиви Уондър.

Дългият уикенд приключва във вторник с благодарствена служба в катедралата „Свети Павел" (Сейнт Пол), последвана от процесия с каляски до Бъкингамския дворец, където Елизабет ще се покаже на балкона и ще помаха с ръка на публиката.

#кралица Елизабет II #Лондон #Темза #принц Филип #кралица Виктория #Южна Англия #Пол Маккартни #Стиви Уондър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници