Министър Павлова: Бюджет 2017 г. е стабилен, няма да предизвика трусове в държавата

Министър Павлова: Бюджет 2017 г. е стабилен, няма да предизвика трусове в държавата
Източник: Монитор
A A+ A++ A

 

Предлагаме стабилен бюджет за 2017 г., който ще даде възможност да няма трусове и дисбаланси в държавата. Той осигурява две важни неща. Независимо от това кое правителство ще го прилага, той дава спокойствие и възможност за реализация на секторните политики на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Базиран е на правителствената програма, политики и приоритети и така осигуряваме приемственост. Това коментира днес министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова по време на обсъжданията на проекта на държавен бюджет за 2017 година на заседания на комисиите по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и по бюджет, информационни технологии и съобщения, предаде БГНЕС.

Тя заяви, че бюджетът на министерството за следващата година е почти същият като за 2016 година, но в него има две основни промени. За 2017 година е заложено сериозно увеличение на разходите с 85 млн. лв. на основата на реализираното още през тази година увеличение на приходи от винетни такси в размер на 84 млн. лв., както и на допълнителни приходи от 1 млн. лв. от предоставяните от Агенцията по геодезия, картография и кадастър услуги, обясни Павлова. Заради нормативните разпоредби, според които всички събрани приходи от винетки трябва да се реинвестират в поддържането на пътища, ще се увеличават и разходите основно в сектор пътища, допълни тя.

Министърът в оставка отбеляза още, че 2016-та е последната година, през която се инвестират средства по линия на държавни инвестиционни заеми в пътна инфраструктура, като се довършват заемните споразумения по програма „Транзитни пътища“. Тя допълни, че от тук нататък единствените инвестиции ще са от приходи от винетни такси, Оперативните програми „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и „Региони в растеж“, както и по линия на програмата за текущ ремонт и поддържане на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Павлова подчерта, че сектор „пътища“ остава приоритет, като средствата за инвестиции за текущ ремонт и поддържане и за зимно поддържане са гарантирани. През тази година започнахме дългосрочна програма допълнителните приходи в тази област да се инвестират приоритетно в ремонта на пътища в Северна и Северозападна България. Променихме принципа на работа, като вече не се правят кръпки на отделни места, тъй като не дават резултат, а ключови участъци се преасфалтират изцяло, като се правят и отводнителни системи, тъй като това е по-ефективно, посочи тя.

В програмата ни заложихме смяна на системата за плащане на такси за преминаване по републиканската пътна мрежа от винетна с комбинирана, която включва винетни такси за леки автомобили до 3,5 тона и ТОЛ-такса за тежки автомобили над 3,5 тона. Процедурата за избор на изпълнител е блокирана вече 6 месеца, като вчера са подадени две нови жалби, съобщи Лиляна Павлова и допълни, че по тази причина тя отпада от бюджета за следващата година. Ако търгът бъде проведен успешно и внедряването на системата започне през 2017 г., от 2018 г. тя ще може да започне да работи, в случай че следващото правителство реши да продължи тази политика, коментира тя.

Регионалният министър каза още, че бюджетът за следващата година залага на приемственост и в него са гарантирани средства за реализацията европейските проекти в областта на пътната инфраструктура, регионалното развитие и трансграничното сътрудничество, като е предвиден ресурсът за тяхното съфинансиране.

В случай на приемственост, в държавния бюджет за 2017 г. са заложени и средства за реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, която е един от приоритетите ни, посочи Павлова. Тя допълни, че това ще позволи сключването на нови договори по програмата, тъй като в момента 2000 сгради се реализират, 2500 са чакащи, а има и други, които са заявили желание за участие в нея.

Стартирахме дългогодишна програма за подкрепа на общини за изработването на техните общи устройствени планове, тъй като устройственото планиране е още един от нашите приоритети, обърна внимание министърът в оставка. Тя съобщи, че много общини са стартирали този процес, но не са успели да завършат тези планове и затова в бюджета за следващата година са предвидени средства за довършването на работата по тях.

В резултат на реформата в кадастъра, създаването на единен орган,приетата нова тарифа, новите условия, които включват и работа на едно гише, и въпреки намалението на таксите с 30%, предвиждаме ръст на приходите от предоставяне на тези услуги, посочи Лиляна Павлова. Тя коментира и напредъка във водната реформа и обясни, че с европейски средства се разработват регионални прединвестиционни проучвания за ВиК, а чрез заем от Световна банка се финансира строителството на язовирите „Луда Яна“ и „Пловдивци“, като съфинансирането е подсигурено. Изграждането на яз „Пловдивци“ ще бъде съществено завършено до края на тази година и през следващата ще може да бъде завирен, а яз. „Луда Яна“ ще бъде доизграден през следващата година. Пак със средства по линия на заемното споразумение със Световна банка ще бъде рехабилитиран яз. „Студена“, допълни министърът.

В обобщение Павлова коментира, че предложеният бюджет за 2017 г. дава възможност бъдат реализирани огромен брой инвестиционни проекти, което е от голямо значение за работата на строителния бранш. Тя подчерта, че е важно да започне изграждането на Лот 3 на автомагистрала „Струма“ и да бъдат изпълнени проектите по Оперативна програма „Региони в растеж“ през 2017 г. и 2018 г., за да не се загубят резервираните за тях европейски средства и обърна внимание, че в момента са създадени всички предпоставки това да не се случи. 

#Лиляна Павлова #енергийна ефективност #инвестиции #ТОЛ #приемственост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »