Първанов: Няма морален принцип в този парламент да извърши промените в Изборния кодекс

Първанов: Няма морален принцип в този парламент да извърши промените в Изборния кодекс
Източник: Кросс
A A+ A++ A

Не виждам морален и политически потенциал в този парламент да извърши промените в Изборния кодекс след проведения референдум. Това каза на пресконференция председателят на ПП АБВ Георги Първанов, предаде Фокус.

„Корупцията и всички негативни явления, свързани с функционирането на политическите партии, имат своя дълбок генезис от началото на Прехода и не са свързани чак толкова с държавната субсидия. За силното й ограничаване настояваме отдавна. Нищо по-естествено от това ГЕРБ да иска зануляване на държавната субсидия. След като си бил толкова време във властта, натрупал си достатъчно подкожни тлъстини, зануляваш и приключваш другите партии или ги караш наистина да търсят нерегламентирани начини на финансиране", коментира Първанов.

По негови думи същото се отнася и за мажоритарната система. "Нескромно ще припомня, че 2008 г. бях един от първите, които обосновах смяната на политическия модел, включително и силен мажоритарен елемент в една смесена система. Най-големият въпрос, който произтича от вота е, че ако това правителство е нелегитимно, каква е легитимността на този парламент, за да направи промени в Изборен кодекс, с които да се обърне цялата ни политическа система. Има ли такава легитимност?“, запита Първанов. 

Според него след гласуването на бюджета, народните представители трябва да си „хващат куфарите и да си отидат по родните места и да не създават шум в системата и напрежение в българската политика“. Той подчерта, че АБВ смята, че тези промени, които са заложени в референдума, са необходими, но малки стъпки в посока към дълбоката необходима реформа на политическия модел. 

#Георги Първанов #ГЕРБ #субсидия #Изборен кодекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"