Бедствено положение в Нова Зеландия. Наложиха евакуацията на стотици блокирани след земетресенито от неделя

Бедствено положение в Нова Зеландия. Наложиха евакуацията на стотици блокирани след земетресенито от неделя
Източник: Кросс
A A+ A++ A

Военновъздушните сили на Нова Зеландия започнаха евакуация на хората от Южния остров. Стотици туристи са блокирани там от неделя, когато земетресение със сила 7,5 по Рихтер разтърси района, предаде БНТ.

Военните хеликоптери и кораби на новозеландските Военноморски сили са насочени към Южния остров. Над 1200 туристи бяха блокирани там след мощния трус. Най-засегнато е селището Каикоура, което е известно място за наблюдаване на делфини. Земетресението там прекъсна пътищата и предизвика огромни свлачища.

Корабите започнаха да доставят хранителни продукти. Властите на Нова Зеландия съобщиха, че са приели предложената от въоръжените сили на Съединените щати и Япония помощ за преодоляване на последствията от труса. 

"Имаме списък с около 140 души, които трябва да бъдат евакуирани веднага. Но всичко зависи от метеорологичните условия", коментира новозеландският премиер Джон Кей.

Малайзия също е предложила помощ на Нова Зеландия. При земетресението загинаха двама души. Мащабите на бедствието разкриват кадрите, заснети от хеликоптер край Каикоура. След труса се образувало свлачище и трите крави се оказали на малко късче земя. 

 

#Южния остров #Нова Зеландия #Военните #Корабите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"