СМО: 2016 г. може да стане най-топлата в историята на наблюденията

СМО: 2016 г. може да стане най-топлата в историята на наблюденията
Източник: Bradva.BG
A A+ A++ A

Завършващата 2016 година може да стане най-топлата в историята на климатичните измервания, прогнозира Световната метеорологична организация (СМО), цитирана от БТА. В изявление на организацията, публикувано в Женева, се посочва, че най-вероятно през 2016 г. ще бъдат надхвърлени дори рекордно високите температури от 2015 г.

"Предварителните данни показват, че през 2016 г. глобалните температури са били приблизително с 1,2 градуса Целзий по-високи от прединдустриалните", констатира Световната метеорологична организация.

От януари до септември 2016 г. температурата е била с 0,88 градуса по-висока от средната за периода 1961 г. - 1990 г. (14 градуса Целзий), които са послужили за основа. През първите месеци на тази година е имало рязък температурен скок заради мощното природно явление Ел Ниньо, а топлият октомври даде на специалистите основания за прогнози, че в края на 12-те месеца ще бъде установен нов рекорд. Това ще означава, че 16 от 17-те най-топли години в историята на наблюденията са през сегашния век. Другата е 1998 г. 

"В някои райони на руска Арктика температурите на въздуха бяха с 6-7 градуса Целзий по-високи от средните дългосрочни стойности. Температурите в много други арктически и субарктически региони в Русия, Аляска и северозападна Канада са били с три градуса над средното", заяви генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Талас.

Той обърна внимание и на все по-голямата честота и тежки последствия от екстремните природни явления. "Топлите вълни и наводненията, които по-рано се случваха само веднъж в живота на дадено поколение, вече са по-чести",  каза още Талас. 

#СМО #Ел Ниньо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"