Овладяна е огнената стихия в Пирин

Овладяна е огнената стихия в Пирин
Пожарогасенето се извършваше ръчно, тъй като районът е високопланински и недостъпен за пожарни коли. Снимка: DarikNews.bg
A A+ A++ A

Спряно е разпространението на пожара в Пирин планина, но старите огнища продължават да тлеят.

Над 120 доброволци, служители на Национален парк „Пирин“, пожарната и горското стопанство са успели да локализират пожара късно в неделя вечерта, предаде БГНЕС.

Около пожара са били просечени ивици с моторни резачки и разпространението му към боровата гора над х. „Демяница“ и от другата страна на билото в посока Безбог е било спряно.

Пожарът е засечен и от една от двете пожаронаблюдателни камери на парк „Пирин“, монтирана под връх Тодорка. По неизвестни причини обаче камерите не се следят на монитори в дирекцията на парка в Банско.

Камерите са програмирани така, че се включват, насочват и започват да дават изображение при появата на дим или пламъци в планината.

До този момент пожарът е изпепелил над 100 дка ниска растителност – клек, в Западния циркус на връх Каймакчал. Овладените огнища продължават да се наблюдават от дежурни огнеборци и служители на парка.

Причината за пожара на този етап не е известна. Районът, където възникна огънят, е слабо популярен като туристически маршрут. Работи се по версията за небрежно боравене с огън от страна на бракониери. В района има много диви кози.

Пожарът в Пирин пламна в събота и огнеборци го гасиха в продължение на два дни на височина над 2000 метра между Банско и Добринище.

Пожарът беше обхванал над 40 дка площ, като гореше ниска високопланинска растителност - клек. Той се разпростря под връх Каймакчал (Изворец), който е висок 2753 метра, и се появиха опасения, че пожарът ще тръгне надолу и ще достигне до иглолистните дървета мура и ела.

Мобилизирани бяха служители от горските стопанства в района и доброволци, тъй като районът е недостъпен за пожарни коли – той е високопланински и няма пътища. Пожарогасенето се извършваше ръчно.

#пожарогасене #било #ела #мура #иглолистни дървета #растителност #връх #плато #Национален парк „Пирин“ #Тодорка #Банско #планина #Пирин #пожар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »