Ген. Румен Радев е новият български президент

Ген. Румен Радев е новият български президент
Източник: bTV
A A+ A++ A

 

България избра Румен Радев за петия президент. Той спечели вота на българите със значителна преднина пред кандидата на управляващата партия ГЕРБ – Цецка Цачева, предаде БГНЕС.

Румен Радев е новият държавен глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на България. Той доскоро беше командир на Военновъздушните сили. Завършил е българско Висше военновъздушно училище като първенец на випуска, но има и отличен успех от военновъздушен колеж „Максуел” в САЩ като магистър „Стратегически проучвания“. Генералът е признат въздушен ас, аплодиран от десетки хиляди заради уменията си като пилот на МиГ 29 на въздушно шоу на ВВС в София.

Като командир Радев показа, че устоява позиция и на два пъти заяви готовност да си тръгне от армията заради разминавания и липса на чуваемост с министъра на отбраната Николай Ненчев. Първият път подаде оставка заради „изключително тревожното състояние на авиацията, липсата на ясна, стабилна програма за нейното развитие и предлаганите промени в Закона за Въоръжените сили, касаещи съвместната защита на въздушното пространство” и най-вече, че не може да въздейства на процесите. След среща с премиера Бойко Борисов, командирът на военната авиация оттегли оставката си.

В началото на август той подаде рапорт за пенсиониране заради концепция за съвместен „ерполисинг” на въздушното пространство на България срещу заплащане. Самият Радев бе категоричен, че една от основните причини да си тръгне от военния пост е, защото не може да остава подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в експертизата му.

В предизборната битка Радев също заложи и на послания, свързани с националната сигурност, но и за промяна, както и за балансирана и независима външна политика. Според него България трябва да се освободи от своя сателитен синдром.

На въпрос дали ще играе на два фронта – американски или руски, той отговаряше така: „До скоро летях на руски самолет, завършил съм в Америка, но съм български генерал. Моята кауза е България“.

Новият президент Румен Радев ще встъпи в длъжност през януари. „Президентът трябва да формулира целите, които обединяват. Българската национална цел е в нашата държава всеки български гражданин да може да разгърне своя талант, да има правото на труд, да има спокоен живот със стандарт и качества в страна с ясно бъдещо развитие”, категоричен е Румен Радев. 

#Румен Радев #Цецка Цачева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"