Македония ще настоява за краен срок за ЕС

Македония ще настоява за краен срок за ЕС
Македонският външен министър Никола Поповски вече изрази надежда, че новото правителство на Гърция ще съдейства за скорошно решаване на спора за името на Македония. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Македония не се очаква да получи дата за начало на преговорите за членство в ЕС на предстоящия през декември Съвет на ЕС.

Основната пречка пред започването на преговори за членство на Македония в евросъюза остава неформалното вето от страна на Гърция заради нерешения спор за името, пише в понеделник македонският вестник „Дневник“, цитиран от „Фокус“.

Според македонския външен министър Никола Попоски на предстоящата среща на Съвета на ЕС Македония да получи „отложена дата“ за преговори, една идея, представена преди време от шведския външен министър Карл Билд.

Това означава лидерите на ЕС да определят краен срок, в който Македония да започне преговори със Съюза.

През октомври 2011 г. за трета поредна година Европейската комисия препоръча старт на преговорите за членство на Македония в ЕС, които обаче засега не стартират именно заради гръцкото вето.

#Никола Попоски #Европейска комисия #Гърция #спор за името на Македония #Европейски съюз #ЕС #преговори за членство #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »