Китай иска зона за свободна търговия с Япония и Корея

Китай иска зона за свободна търговия с Япония и Корея
Карта от wanderfly.com
A A+ A++ A

Китай иска да започне догодина официални преговори за създаването на зона за свободна търговия с Япония и Южна Корея.

Това съобщи официалното англоезично китайско издание „Глобал Таймс“, цитирано от АФП и БГНЕС.

Новината идва в момент, когато САЩ увеличиха усилията си за създаването на обширна транстихоокеанска зона за свободна търговия, в която за момента Китай не е поканен да участва, изтъква АФП.

Пекин от своя страна обяви намерението си „сериозно да проучи“ възможността да поиска да се присъедини към транстихоокеанската зона за свободна търговия.

Но според „Глобал Таймс“ миналата седмица по време на срещата на върха на Източна Азия и Индонезия китайският премиер Вън Цзябао е поискал паралелно с това ускоряване на търговските преговори с Токио и Сеул.

„Вън предложи правителствата, представителите на индустрията и експертите в областта на свободната търговия да извършат съвместни изследвания между трите страни и те да бъдат завършени до края на тази година, за да могат официалните преговори за постигане на търговско споразумение да започнат догодина“, пише изданието.

Южна Корея, Япония и Китай се споразумяха през януари 2010 г. да осъществят двугодишно изследване за целесъобразност във връзка със създаването на зона за свободна търговия.

Преговорите за създаване на транстихоокеанска зона за свободна търговия получиха силен тласък на последната среща на върха на АПЕК, когато Япония, Канада и Мексико проявиха желание да се присъединят към проекта, в който вече участват САЩ, Австралия, Бруней, Чили, Малайзия, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам.

#зона за свободна търговия #Китай #Япония #Южна Корея #САЩ #Канада #Мексико #Източна Азия #Австралия #Нова Зеландия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници