Румен Петков: Единствената договореност в кандидатпрезидентската кампания беше между ГЕРБ и БСП

Румен Петков: Единствената договореност в кандидатпрезидентската кампания беше между ГЕРБ и БСП
Източник: bTV
A A+ A++ A

Чрез вътрешнопартийното допитване показахме уважението си към интелигентността на нашите членове и към способността им в създалата се ситуация да намерят своето вярно решение, каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков, предаде БНР.

"Това е демократичният начин в една политическа сила да се вземе решението, което да даде възможност на нейните членове да са със самочувствието на участници във взимането на важните политически решения и да са със самочувствието на хората, които взимат пряко участие в правенето на политика", каза Петков и допълни, че по-добър акт от пряката демокрация в днешно време е трудно може да се измисли.

На въпрос дали това не е начин АБВ да не подкрепи левият кандидат Румен Радев на балотажа, той отговори, че не става въпрос за обида, нито за търсене на начин за заобикаляне на реалността. "Реалността са нашите членове и ние искаме да покажем отношение към тях. Непотърсената подкрепа в случая и въобще много ясното, грубо заявено намерение да не се води политически диалог е израз на лош тон от страна на ръководството на БСП, на лошо отношение към политиката, към политическите партии", допълни той.

Зам.-председателят коментира още, че това е нихилизъм, който дава много голямо влияние, съмнение върху това дали БСП вижда в политическите партии инструмент за решаване на политически въпроси или се търсят други, задкулисни средства. "Ако БСП са целели да избягат от публичен разговор с ДПС, също не мога да го разбера. Не е редно, не е почтено да търсиш нечия подкрепа и същевременно да го правиш по един начин, който в очите на обществото няма как да не накъртва. Така че при нас няма нито въпрос, нито проблем. Ние сме се обърнали към нашите членове с молба да ни информират за това, което предлагат, и резултатите сме ги огласили", каза Петков.

Според него премиерът е малко позакъснял и далеч неизчерпателен с грешките, които изреди в управлението на ГЕРБ и даде за пример решението за ремонт на самолетите МиГ в Полша. Петков оцени като "груба грешка" и забавянето на строежа на АЕЦ "Белене".

"Ако се замисли човек, ще види, че единствената договореност в тази кандидатпрезидентска кампания беше между ГЕРБ и БСП. Нима не е очевидно, че двамата кандидати целенасочено бягаха от публичен дебат с останалите участници. Не може двамата кандидати да се държат като булката беглец и да считаме, че няма договореност. Очевидно е, че имаше договореност и очевидно, тази договореност е със стремежа да се запази статуквото", коментира Петков.

По негови думи договореността е печеливша, в личностен план, за  всеки от тях и от гледна точка на интересите на ГЕРБ и БСП, но аз не мисля, че е печеливша за обществото, и това ще го видим след няколко месеца. Нямайте сериозни илюзии.

#Румен Петков #БСП #ГЕРБ #ДПС #АБВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"