Последен ден от седмицата на интензивни преговори в Швейцария за повторно обеднинение на Кипър

Последен ден от седмицата на интензивни преговори в Швейцария за повторно обеднинение на Кипър
Източник: Монитор
A A+ A++ A

Днес е най-критичният и решаващ ден от интензивните преговори между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ, които се провеждат в Швейцария. По основния въпрос – за територията на двете съставни държави в бъдещата федерация и необходимите териториални корекции, все още няма постигнато споразумение, предаде БНР.

В днешния, последен ден от интензивния кръг преговори по Кипърския въпрос, които текат от понеделник в алпийския курорт Мон Пелерин, лидерите на двете кипърски общности правят финален тласък в опит да се договорят по конфликтния въпрос за територията и да запазят темпото на преговорите за обединяване на страната.

Въпреки напрегнатите и тежки преговори към момента има само съвместен документ, в който са изложени позициите на двете страни, обозначени в червено и синьо, като целта е в края на преговорите те да бъдат в черно, т.е. да са съгласувани и да няма разминавания по тях.

В решаваща среща днес двамата лидери се опитват да преодолеят съществуващите сериозни различия относно това как да бъдат направени териториалните корекции. Основната позиция на президента на Кипър Никос Анастасиадис е промените да дадат възможност най-малко 100 000 кипърски гръцки бежанци да могат да се върнат в своите родни места, в момента в окупираните територии.

Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ е за малки териториални корекции, така че да няма масово преместване на хора, а също че райони, в които е инвестирано много през изминалите години, не могат да бъдат върнати под кипърска гръцка администрация.

В разгара на преговорите масло в огъня наля т. нар. "премиер" на самообявилата се Севернокипърска турска република Хюсеин Йозгюргюн, който се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган тази седмица. Според изявлението му Ердоган е потвърдил, че оспорваният район на град Морфу не може да бъде върнат, а също че Турция е готова за преговори по гаранциите, ако обаче кипърската гръцка страна направи отстъпки по териториалните въпроси.

За напредък днес ще се счита изпълнението на две условия, подчерта Никос Анастасиадис. Първото е да се постигне съгласие по критериите за териториалните корекции, а второто е въз основа на тези критерии да бъдат представени конкретни карти. Едва след това ще се върви към петстранна конференция със страните гаранти Великобритания, Гърция и Турция. Ако това не стане днес, Швейцария не е краят на процеса, диалогът ще продължи в Кипър, заяви Анастасиадис.

#Швейцария #Никос Анастасиадис #Мустафа Акънджъ #Реджеп Тайип Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници