Русинова: Създаваме мрежа от социални, здравни и образователни услуги в цялата страна

Русинова: Създаваме мрежа от социални, здравни и образователни услуги в цялата страна
Източник: bTV
A A+ A++ A

 

През следващите години ще се затворят всички домове за медико-социални грижи за деца в страната и ще се развие мрежа от интегрирани социални, здравни и образователни услуги за подкрепа на децата в риск и техните семейства. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова днес в Монтана, където посети новия Социален и здравен комплекс и други социални обекти, съобщиха от МТСП, предаде БГНЕС.

Стъпките за реформата са планирани в плана за продължаване на деинституционализацията на децата. За следващия етап на процеса са осигурени 194 млн. лв. по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ и 57 млн. лв. по оперативната програма „Региони в растеж“, каза министър Русинова.

Тя отбеляза, че Социалният и здравен комплекс в Монтана е добър пример за развитието на интегрирани социални услуги. Този модел е успешен и ще продължим да го развиваме в цялата страна, каза Русинова. Тя добави, че се планира разкриването на около 140 нови социални услуги. "Усилията ни са насочени към развитието на домашния патронаж и на тези социално-здравни услуги, които да дадат възможност на децата в риск да се интегрират успешно", допълни министър Русинова.

В Монтана тя посети и детска градина, която се строи с финансиране от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Изграждането на обекта ще даде възможност на 100 деца между 3 и 6 години да имат възможност да посещават детска градина. Бюджетът на проекта е 1,072 млн. лева.

Министър Русинова припомни, че в проекта на закона за бюджета за 2017 г. за пръв път се предвижда диверсифициране на помощта за деца с увреждания. Държавата ще подпомага децата с най-тежки увреждания с 930 лв. на месец.

Ресурсът, който държавата ежегодно отделя за подпомагане на майките трябва да бъде доста по-ефективно насочен. Това е първата стъпка от множеството мерки, които сме заложили за следващата година, каза още министър Русинова. Тя посети и експозиционната зала в Исторически музей в областния град, чийто ремонт беше съфинансиран от Министерството на труда и социалната политика.

В посещението на социалните обекти в Монтана участваха и кметът Златко Живков, областният управител Ивайло Петров и депутатът Десислава Атанасова. 

#МТСП #Зорница Русинова #Монтана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »