И Румъния ще участва в строежа на пътя Русе-Свиленград

И Румъния ще участва в строежа на пътя Русе-Свиленград
Има голям интерес веднага и от Румъния да се обединим, защото той пътят не може да свърши на Русе, трябва да има пристанище, трябва да продължи на страната на Румъния, обясни Бойко Борисов (вляво) след среща с румънския си колега Виктор Понта. Снимка: МС
A A+ A++ A

Румъния е готова да участва с инвестиции и в катарския проект за скоростен път Свиленград-Русе, обяви премиерът Бойко Борисов след среща със своя румънски колега Виктор Понта в Букурещ.

Ще бъде създадена съвместна българо-румънска компания за управлението на Дунав мост 2, обяви още министър-председателят на България.

Бойко Борисов взе участие в конференцията „Предизвикателствата и възможностите за бъдещия бюджет на ЕС - Приятелите на кохезионната политика".

Изграждането на бъдещия път Свиленград-Русе беше договорен неотдавна на среща между него, катарския шейх Хамад бин Джасем бин Джабер ал Тани и турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган.

„Има голям интерес веднага и от Румъния да се обединим, защото той пътят не може да свърши на Русе, трябва да има пристанище, трябва да продължи на страната на Румъния. Така че би било много изгодно и за Румъния, ако продължим в тази посока. Така че би могла да бъде една много добра инвестиция. Аз снощи говорих с катарския колега по телефона, казах му, че ще бъда тук, ще водя такъв разговор. Те са много отворени хора, защото виждат в нашия регион именно възможност за растеж," каза в петък премиерът, цитиран от БНР.

Бойко Борисов отговори и на въпрос дали България има претенции към морската територия на Румъния.

„Не, защото ние сме държави в ЕС. А държави в ЕС са влезли, подписвайки договорите, че нямат претенциите към териториите си. За България такава тема няма. Дори не искам да дискутирам на такава тема," категоричен бе той.

#Бойко Борисов #Румъния #Русе #Свиленград #Виктор Понта #Приятели на кохезионната политика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"