Бойко Борисов защити политиката на солидарност в ЕС

Бойко Борисов защити политиката на солидарност в ЕС
Премиерът Бойко Борисов (първият вляво) и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу (третият отдясно наляво) са на едно мнение за кохезионната политика на ЕС. Снимка: МС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов настоя бюджетът по кохезионните фондове на Европейския съюз да не бъде намаляван.

„Всички сме изключително заинтересовани бюджетът по кохезионните фондове да не бъде намаляван. Това е важно за развитието на регионите за инфраструктуратата, екологията, конкурентоспособността," заяви министър-председателят след участието си в конференцията „Предизвикателствата и възможностите за бъдещия бюджет на ЕС – Приятелите на кохезионната политика", съобщиха от правителствената пресслужба.

Бойко Борисов допълни, че благодарение на механизма за подпомагане на страните със средства от кохезионните фондове се създават условия за развитие и икономически растеж.

„Финансовата дисциплина е основата на която да стъпи растежът. Растеж на базата на кредит не е никакъв растеж," допълни премиерът Борисов.

Той отбеляза, че страната ни е сред инициаторите за приемане на текст от съвместната декларация на 15-те страни, участнички във форума, който определя ролята на кохезионната политика в справянето с предизвикателство за постигане на баланс между икономическия растеж и фискалната стабилност.

Според премиера дебатът по ефективността на политиките, съфинансирани от бюджета на ЕС, трябва да представлява неделима част от преговорите по Многогодишната финансова рамка 2014-2020.

„Присъствието на президента на ЕК Жозе Мануел Барозу на този форум е изключително важно," заяви Бойко Борисов и се похвали, че президентът на ЕК е отправил своите поздравления към българското правителство за финансовата дисциплина, пенсионната реформа, за усвояването на средствата от еврофондовете.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се присъедини към 15 от най-бедните страни в ЕС, които защитиха политиката на солидарност на форума в Букурещ.

Кохезионната политика се смята за двигател на растежа и щит срещу икономическата криза.

„Кохезионната политика е основен елемент от европейския отговор на кризата," подчерта Жозе Мануел Барозу на среща на страните от групата „Приятели на солидарността", организирана в румънската столица.

Тези страни (България, Испания, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Латвия, Малта, Полша, Португалия, Чехия, Румъния, Словения, Словакия и Хърватия) смятат, че бюджетът, предложен от ЕК за финансовата рамка 2013-2020 г., или около 1 трилион евро, е „абсолютен минимум", и се противопоставят на каквото и да било предоговаряне.

Нетните вложители в бюджета на ЕС пък образуват групата „Приятели на правилното харчене" и се противопоставят на всякакво увеличаване на националните вноски в бюджета на общността.

Подчертавайки, че солидарността не трябва да бъде тълкувана като „екстравагантност", Барозу увери, че бюджетът 2014-2020 „е предназначен за растежа и инвестициите".

Според него ползите от тази политика не се ограничават само до най-бедните в ЕС страни и региони, и призова страните членки да използват като аргумент успехите в оползотворяването на европейските фондове.

Премиерите или техни представители от страните участнички в срещата в Букурещ приеха съвместна декларация, подчертаваща, че кохезионната политика допринася за стимулиране на икономическия растеж и заетостта.

„Ние мислим, че подобряването на качеството на разходите е важно, защото „правилното харчене" не трябва да бъде мотив за последващо съкращаване на финансовия пакет, предназначен за кохезионната политика," подчертаха те.

Пред журналисти министър-председателят на България съобщи, че заедно с румънския си колега Виктор Понта са обсъдили създаването на смесена компания, която да управлява Дунав мост 2 след пускането му в експлоатация.

Двамата премиери са дискутирали и включването на Румъния в проекта за изграждане на високоскоростен път Русе - Свиленград.

„Вчера говорих с премиера на Катар шейх Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани за възможността и Румъния да се присъедини към проекта," допълни премиерът Бойко Борисов.

#Приятели на кохезионната политика #Бойко Борисов #Жозе Мануел Барозу #кохезионни фондове #растеж #конкурентноспособност #Виктор Понта #Дунав мост 2 #Румъния #Букурещ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници