Синдикатите: Оставката на Дянков решава проблемите

Синдикатите: Оставката на Дянков решава проблемите
Президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров (вляво) и Константин Тренчев (вдясно). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Целта на обявения за 30 ноември синдикален протест срещу вдигането на пенсионната възраст не е да „бута правителството“, обявиха синдикални лидери.

Ще има стачка срещу увеличаването на пенсионната възраст и отменянето на класа „прослужено време“, като започва допитване до всички дружества и компании за включването им в общонационални протестни действия, заявиха във вторник сутринта по bTV Пламен Димитров от КНСБ и Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“.

Според тях протестът на 30 ноември срещу намерението на финансовия министър Симеон Дянков да се увеличи пенсионната възраст с 1 година от 2012 г. трябва да покаже на управляващите,  че повечето българи не приемат тази „антикризисна мярка“.

„Това не е реформа в дългосрочен план, а мярка за закрепяне на бюджета“, категоричен бе Пламен Димитров.

Тази позиция бе подкрепена и от представителя на Българската стопанска камара Григор Димитров, според когото правителството трябва да помисли за цялостни и ефективни промени в  осигурителната система.

„Вдигането на възрастта за пенсиониране с 1 година няма да реши проблемите на пенсионната система. Причината е, че има натрупани от години много деформации – сред които правилата за ранното пенсиониране и инвалидното пенсиониране, от което досега са се възползвали 420 хиляди души. Правителството иска само свиване на разходите, а не се говори за откриването на нови работни места и борбата с младежката безработица у нас, която е 2 пъти по-голяма от тази в ЕС. Вдигането еднократно на пенсионната възраст не решава проблема в дългосрочен план“, заяви Григор Димитров.

Според синдикатите правителството трябва да вземе други решения за запълване на бюджета, сред които събиране на плащанията от некоректни длъжници, които към този момент са в размер на 1.1 млрд. лв.

„Трябва да се мисли за борба със сивия сектор, увеличение на максималния осигурителен праг и други подобни промени за дългосрочно подобряване на системата“, допълни Пламен Димитров.

Синдикатите бяха категорични, че оставката на социалния министър няма да реши проблемите; затова пък е нужна оставката на финансовия министър Симеон Дянков, настояха синдикалните лидери по bTV.

#шествие #митинг #протест #трудово възнаграждание #пенсиониране #НСТС #Национален съвет за тристранно сътрудничество #премиер #министър-председател #Бойко Борисов #КТ „Подкрепа“ #КНСБ #президент на КТ „Подкрепа“ #президент на КНСБ #Пламен Димитров #Константин Тренчев #стачка #синдикати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »