Патриарх Неофит се срещна с посланика на Азербайджан у нас

Патриарх Неофит се срещна с посланика на Азербайджан у нас
Източник: komentator.bg
A A+ A++ A

 

В България различните вероизповедания традиционно си съжителстват във взаимно уважение. Стараем се мирът, който ни е завещал Господ да бъде между нас. Това каза Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит по време на срещата си с Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан у нас, съобщиха от Св. Синод, предаде БГНЕС.

Патриарх Неофит прие Нейно Превъзходителство днес в Патриаршеския дом в София. По време на срещата Гурбанова подчерта, че макар Азербайджан да е основно мюсюлманска страна, християнството има дълбоки корени по тези земи и датира още от І век и че от тогава датира и църквата в с. Киш, се счита за най-древния християнски храм в Южен Кавказ и според преданието е основан през I век от свети Елисей, един от учениците на апостол Тадей, който се счита за "Майката на албанските църкви" в древната азербайджанска държава - Кавказка Албания.

Тя заяви още, че днес православната общност в Азербайджан наброява около половин милион вярващи, които разполагат с 13 храма, реставрирани и поддържани от държавата, общността е добре представена в парламента, президентът лично поздравява за Великден православните християни в страната, а за нуждите им се отпуска държавна субсидия, която през настоящата година е 200 хиляди евро.

Посланикът очерта отношенията между двете ни страни в исторически план и съвременното им състояние, както и конкретни планове на екипа й за активиране на тези взаимоотношения, важна част от което е взаимното опознаване. „В невежеството се коренят много злини. Важно е да се опознаваме едни други”, подчерта тя.

В отговор патриарх Неофит изрази задоволство, че православните християни в Азербайджан спокойно могат да живеят своята вяра, увери я в мирното съжителство на което се радват вероизповеданията в България и й пожела да успее да осъществи добрите планове, които е начертала за своята мисия в България. „Ние винаги сме в подкрепа и взаимодействие със светската власт, когато става въпрос за добрите отношения между хората и народите”, каза още Негово Светейшество.

След като обсъдиха различни актуални теми двете страни си размениха паметни подаръци. 

#Неофит #Азербайджан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"