Московски: Проектът "Костенец-Септември" е стратегически за всички страни от Югоизточна Европа

Московски: Проектът "Костенец-Септември" е стратегически за всички страни от Югоизточна Европа
Източник: Капитал
A A+ A++ A

 

Споразумение за безвъзмездна помощ за България за модернизация на отсечката Костенец – Септември на железопътната линия София – Пловдив се подписва днес в Брюксел в Изпълнителната агенция "Иновации и мрежи" на ЕК. Финансирането по споразумението е за над 151 милиона евро, предаде БГНЕС.

Проектът е подкрепен от ЕС по инструмента "Свързана Европа" (CEF) за транспорт и беше избран през 2015 г., когато ЕС осигури 7,6 милиарда евро за финансиране на проекти за подобряване на европейската транспортна инфраструктура, сигурността на транспорта, развитие на интелигентни и щадящи околната среда транспортни системи, съобщиха от ЕК.

Споразумението подписват директорът на Изпълнителната агенция "Иновации и мрежи" Дирк Бекерс, министърът на транспорта, информационните технологии и комуникации Ивайло Московски и заместник генералният директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Христо Алексиев.

Бекерс отбеляза, че проектът, на който "даваме зелена светлина днес, беше избран заради важността си за модернизацията на ключова отсечка от българската инфраструктура, която е част от по-широката европейска транспортна мрежа. Само с такива проекти, които имат не само местен, но и общоевропейски ефект, можем да създадем транспортната инфраструктурна мрежа, от която бизнесът и гражданите на Европейския съюз се нуждаят."

Министър Московски заяви: "Проектът е от стратегическо значение не само за България, но и за всички страни от Югоизточна Европа. Железопътната отсечка Костенец – Септември е част от линията, която свързва сръбската граница с границите ни с Турция и Гърция, както и с черноморското пристанище Бургас. Тези две жп линии са основен приоритет за нашата страна и планираме да ги завършим изцяло до 2022 г."

Проектът предвижда основна модернизация на отсечка от 24,4 км между Костенец и Септември по линията, която е част от европейския коридор, свързващ Източна Европа с Източно Средиземноморие. Модернизацията ще подобри трафикът по линията, която в момента не отговоря на съвременните стандарти за превоз на пътници и товари. 

#Костенец – Септември #CEF #ЕС #ЕК #Ивайло Московски #Христо Алексиев #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"