Новият сръбски президент Николич отрече геноцида в Сребреница

Новият сръбски президент Николич отрече геноцида в Сребреница
Много е лесно да се отправят обвинения и да се доказва пред съд, че някакво събитие е било геноцид, заяви Томислав Николич. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В босненския град Сребреница не е имало геноцид през юли 1995 г, според новоизбрания сръбски президент Томислав Николич.

„В Сребреница не е имало геноцид. Много е лесно да се отправят обвинения и да се доказва пред съд, че някакво събитие е било геноцид“, заяви Томислав Николич в интервю пред телевизията на Черна гора, цитирано от АФП и БГНЕС.

През лятото на 1995 г. босненската сръбска армия под командването на генерал Ратко Младич изби около 8000 мюсюлмани след падането на град Сребреница.

Това беше най-кървавото клане на цивилни граждани в Европа след края на Втората световна война.

Днес за това престъпление отговарят пред Хагския трибунал Ратко Младич и бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич.

Томислав Николич, който се закле като президент на Сърбия пред народните представители в Скупщината на 31 май, е бивш националистически лидер и приближен на бившия лидер Слободан Милошевич.

Николич защити Милошевич след екстрадирането му в Хага, а след смъртта му предложи помощ на неговото семейство той да бъде погребан в Алеята на великите.

Името на Томислав Николич се свърза неминуемо и с намиращия се в Хагския трибунал Воислав Шешел, независимо че той се отказа от своя покровител.

След като основа своята Сръбска прогресивна партия обаче, новият президент рязко смени антизападните си убеждения с проевропейски такива, но очевидно мнението му за кървавите събития от близкото минало ще продължава да предизвиква полемики.

#Томислав Николич #Сърбия #Сребреница #Босна #Слободан Милошевич #Ратко Младич #Радован Караджич #геноцид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници