DW: Кой и как използва правото на вето в Съвета за сигурност на ООН

DW: Кой и как използва правото на вето в Съвета за сигурност на ООН
Източник: Украйна днес
A A+ A++ A

Сред 15-те страни в Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации в качеството си на постоянни членове на органа право на вето имат пет държави, предаде Фокус.

Като правоприемник на СССР, Руската федерация е абсолютен рекордьор в използването на това право. От момента, в който организацията е създадена, Москва е блокирала проекторезолюции повече от 100 пъти. Вярно, по-голямата част от случаите се отнасят за първите две десетилетия от съществуването на международната организация. И ако през 1990-те години при управлението на Михаил Горбачов и Борис Елцин Москва е налагала вето едва в два случая, то след влизането на Владимир Путин в Кремъл Русия се е възползвала от тази опция цели 12 пъти. 

На второ място се нареждат Съединените американски щати, които са блокирали решения на Съвета за сигурност на ООН около 80 пъти. В класацията следват Великобритания и Франция, които са налагали вето по около 20 пъти всяка. Лондон и Париж обаче отдавна не са използвали този механизъм - чак от 1989 г., когато САЩ използваха военна сила срещу Панама (т.нар. Панамска криза). Най-рядко от правото си на вето се възползва Китай - едва девет пъти.

Призивите за ограничаване на правото на вето в Съвета за сигурност датират отдавна, а към настоящия момент повод за въвеждането на измененията стана блокирането на резолюциите за Сирия. В Москва обаче се противопоставят ожесточено на подобна реформа. Ето и проблемите, по които държавите-членки на Съвета за сигурност най-често прибягват до използването на вето:

Сирия 
Войната в Сирия е една от главните международни теми в последните години. Конфликтът в близкоизточната република изтласка на заден план ситуацията в Израел, която в продължение на десетилетия бе неофициален лидер по вето в Съвета за сигурност на ООН. От началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. Русия използва правото си на блокиране на решения в органа на международната организация пет пъти, като в повечето случаи - заедно с Китай.

Ветото на Москва засяга резолюциите, осъждащи действията на режима в Дамаск. Западните държави, които влизат в състава на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Великобритания и Франция - нито веднъж не са налагали вето по отношение на решение, касаещо ситуацията в Сирия. 

Украйна 
След анексията на Крим Руската федерация наложи вето на три пъти във връзка със събитията в Украйна. Първият път бе през март 2014 г. В деня преди провеждането на непризнатия от повечето страни референдум в Крим Русия блокира резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно признаването му за незаконен. Китай се въздържа. По-късно, на 27 март, Общото събрание на ООН прие резолюция в подкрепа на териториалната цялост на Украйна и призова да не признават промените в статута на Крим. Но за разлика от тези в Съвета за сигурност, решенията на Общото събрание не са правно обвързващи.

Също така през 2014 г., на 29 юли, Русия наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност относно създаването на международен трибунал за разследване на катастрофата на малайзийския "Боинг" над Донбас, за участие в която Украйна обвини Русия и сепаратистите. Москва и Донецк отхвърлиха обвиненията. Руският президент Владимир Путин определи създаването на такъв трибунал като "преждевременно". Вето по този проблем Москва наложи още веднъж малко по-късно. 

Грузия 
Преди Украйна Русия само веднъж е прилагала правото на вето в Съвета за сигурност на ООН относно ситуацията в бившата съветска република Грузия. Това беше през юни 2009 г., по-малко от година след военния конфликт между Русия и Грузия в Южна Осетия. Москва блокира проект за решение за удължаване на работата на мисията на ООН в Грузия, включително в Абхазия. 

Израел 
Ситуацията в Израел и палестинските територии се обсъжда в Съвета за сигурност повече от половин век и по всичко изглежда, че дискусиите водят след себе си най-голям брой вето. Проекти за решения, осъждащи Израел, са често са блокирани от САЩ. Последният път беше през 2011 г., когато Вашингтон наложи вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, която наред с други неща, призовава Израел да спре изграждането на селища в палестинските територии. 

Според някои източници, в Израел се опасяват, че президентът на САЩ Барак Обама, чийто втори мандат изтича през януари 2017 г., може да се разграничи от традицията, за да отслаби подкрепата за Израел или най-малко да се въздържа от налагане на вето върху евентуален проект за резолюция, която да уточни параметрите за разрешаване на израелско-палестинския конфликт.

В съветската ера Москва често използва правото на вето, когато става дума за палестинския въпрос, но след разпадането на СССР не го прави никога повече. 

#Съвета за сигурност #СССР #ООН #Съединените американски щати #Сирия #Украйна #Грузия #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"