Първият български електромобил ще се произвежда в Пловдив, готов до 3 години

Първият български електромобил ще се произвежда в Пловдив, готов до 3 години
БГНЕС
A A+ A++ A

Към края си е прототипирането на първия български електромобил, изцяло нов, клас L-7, който може би ще се произвежда в заводите около Пловдив. Това каза днес в града под тепетата Камен Василев от Българската асоциация за електрически превозни средства, пише БГНЕС.

Асоциацията участва в този процес, предстои да се планира самият продукт, както и производството му и да се търсят инвеститори. Наличието на 120 фирми от бранша автомобилостроене в индустриалните зони около Пловдив прави идеята близо до реалността. Прогнозната цена на автомобила, който ще е малък, предназначен за градско кормуване, е между 12 и 15 000 евро. Тъй като ще се прави близо до клиента, може да търпи доста адаптация в крайната конфигурация. На този етап се работи върху пътнически автомобил, автомобил тип пикап, разработва се дори вариант за подвижна кухня. Ако такъв един автомобил пътува по 100 км на ден всеки ден от месеца, крайната цена на употребената от него ел енергия ще бъде около 75 лв., каза Камен Василев.

В Пловдив в момента има не повече от десетина електромобила, но от днес вече има и първата си зарядна станция. Тя се намира близо до Цариградско шосе на изхода към магистралата в паркинга на хотел SPS в "Тракия" и работи с платформа L-Drive.

България сериозно изостава в този вид транспорт, в страната общо има около 300 електроавтомобила, стотина от тях са в София. "Тази ситуация бързо може да се навакса," смята Камен Василев. Всички електромобили у нас досега се управляват и са закупени от физически лица. При липсата на всякакви стимули в това отношение може да се предположи логично, че те вече са осъзнали ефективността им. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"