Бившият председател на СГС Владимира Янева даде обяснения по делото "Червей"

Бившият председател на СГС Владимира Янева даде обяснения по делото "Червей"
Източник: Параграф 22
A A+ A++ A

 

Бившият председател на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева даде около половин часови обяснения по делото „Червеи“ на заседанието в Софийския апелативен съд (САС), предаде БГНЕС.

Янева получи условна присъда от 1 година с 3 години изпитателен срок от градски съд. На другия подсъдим по делото бившият началник на дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР Тодор Костадинов, СГС наложи административно наказание – глоба от 3 хиляди лева. Според прокуратурата, Янева е извършила престъпление по служба, а Тодор Костадинов документно престъпление и компютърно престъпление.

Бившата председателка на СГС не се явяваше на заседанията пред градския съд, тъй като има право на това. Днес дойде пред по-горната инстанция Софийският апелативен съд (САС), за да даде обяснения.

"На първата инстанция не дойдох поради две причини. Първата е, че се чувствах изключително притеснена от цялата ситуация, в която съм поставена. Все пак човек за себе си трябва да намери вътрешните сили, за да може да се изправи и да говори. Повярвайте ми, в моята ситуация това не е лесно. Вторият момент е, че все пак това е последният процесуален момент, в който аз все пак мога да изляза и да се защитя. И аз считам, че каквото и да ми коства това като мотивация, трябва да изляза и го направя. Така че е дошъл моментът да дойда и да си дам своите обяснения по делото, защото считам, че това е редно да бъде направено с оглед на разкриване на обективната истина и с оглед правилното постановяване съдебния акт", заяви Янева пред репортерите.

На въпрос дали вярва на този съдебен състав, тя посочи, че вярва на всички съдии, защото счита, че съдиите, когато си изпълняват служебните задължения са безпристрастни и се ръководят от доказателствата и от закона. “Така че нямам основание на който и да било състав, да не вярвам. Защото ако някой от състава не си вярва, поради някаква причина счита, че е предубеден, той би следвало да си направи отвод", каза още Янева. Тя и не поиска отводи днес.

За записите по т. нар. "Яневагейт“, тя посочи, че доколкото е разбрала от медиите, прокуратурата е възобновила проверката по случая, което означава, „че се очаква моят разпит пред прокуратурата”. Каквото и да ви кажа, ще бъде свързано със следствена тайна и не е редно да ви го кажа първо на вас, а е редно да го кажа на компетентния орган първо", отбеляза Янева. Единственото, което добави е, че с адвокат Момчил Мондешки се познава от периода, в който е била председател на съда. 

#СГС #Владимира Янева #САС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?