Сърбия, Косово сядат на масата под натиска на ЕС

Сърбия, Косово сядат на масата под натиска на ЕС
Част от Северно Косово заедно с няколко миниатюрни анклава на юг остават населени с етнически сърби. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сърбия и Косово възобновяват в понеделник двустранните си преговори по редица спорни въпроси в резултат на масирания натиск на Европейския съюз.

Оспорваните гранични пунктове между Косово и Сърбия са един от основните въпроси, които ще бъдат обсъдени на преговори в Брюксел между Белград и Прищина, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Диалогът ще се фокусира „предимно върху представянето на Прищина в регионалните организации, университетските дипломи и административни проблеми“, заяви сръбският преговарящ Броко Стефанович.

Косовското албанско мнозинство обяви едностранно независимост от Сърбия през 2008, но Сърбия не признава решението и все още смята страната за своя провинция.

Миналата седмица ЕС потвърди подновяването на преговорите; отношенията с Косово са една от ключовите спънки по пътя на Белград към членство в блока.

Преговорите бяха прекратени преди 6 седмици поради подновяването на насилието на оспорваната балканска граница.

Сръбско малцинство в Северно Косово отхвърля присъствието на митнически и гранични служители от Прищина, което доведе до сблъсък с КФОР.

Независимостта на Косово е призната от 87 от общо 193 страни – членки на ООН, и от 22 от 27-те страни – членки на ЕС.

Миналата седмица около 20 000 етнически сърби, разпръснати из южните части на Косово, поискаха руско гражданство с надеждата, че Русия ще може да защити правата им.

#САЩ #Русия #ЕС #Прищина #Белград #Сърбия #Европейски съюз #косовски сърби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"